ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După aproape 30 de ani la putere, președintele Omar al-Bashir a fost răsturnat și arestat joi, declară ministrul sudanez al Apărării, citat de BBC.

Awad Ibn Ouf a declarat la televiziunea de stat că Armata a decis să supervizeze o perioadă de tranziție de doi ani, urmată de alegeri. În Sudan a fost instituită starea de urgență pentru o  perioadă de 3 luni.

Proteste de amploare împotriva președintelui Bashir, aflat la conducerea Sudanului din 1989, au fost în desfășurare timp de câteva luni. Gruparea principală care a animat demonstrațiile a respins deîndată declarația Armatei și i-a îndemnat pe manifestanți să rămână grupați într-un loc din apropierea cartierului general al Armatei. Aceștia ar dori ca, în perioada de tranziție, țara să fie condusă de un consiliu format din civili, nu din militari.

„În calitate de ministru al Apărării, declar răsturnarea regimului și deținerea șefului acestuia într-un loc sigur”, a afirmat public Awad Ibn Ouf. Locul de detenție a fostului președinte nu este cunoscut. Ministrul Apărării a spus că țara avea de suferit din cauza „conducerii deficitare, corupției și absenței justiției” și a cerut scuze „pentru uciderile și violențele care au avut loc”. Acesta a mai anunțat suspendarea constituției țării, blocarea frontierelor până la noi ordine și închiderea spațiului aerian pentru 24 de ore.

După anunțul făcut de capul Armatei, unii dintre manifestanți au sărbătorit victoria în fața cartierului general ala Armatei din capitala Khartoum, îmbrățișându-i pe soldați și urcându-se pe vehiculele blindate.

Serviciul de informații și securitate din Sudan a anunțat că îi va elibera pe toți deținuții politic.

Fostul președinte, Omar al-Bashir, face obiectul unui mandat internațional de arestare emis de Tribunalul Penal Internațional (International Criminal Court), care îl acuză de crime de război și crime împotriva umanității în regiunea Darfur din vestul Sudanului.

Deocamdată nu este limpede ce i se va întâmpla dictatorului ulterior arestării.