După aproape 30 de ani la putere, președintele Omar al-Bashir a fost răsturnat și arestat joi, declară ministrul sudanez al Apărării, citat de BBC.

Awad Ibn Ouf a declarat la televiziunea de stat că Armata a decis să supervizeze o perioadă de tranziție de doi ani, urmată de alegeri. În Sudan a fost instituită starea de urgență pentru o  perioadă de 3 luni.

Proteste de amploare împotriva președintelui Bashir, aflat la conducerea Sudanului din 1989, au fost în desfășurare timp de câteva luni. Gruparea principală care a animat demonstrațiile a respins deîndată declarația Armatei și i-a îndemnat pe manifestanți să rămână grupați într-un loc din apropierea cartierului general al Armatei. Aceștia ar dori ca, în perioada de tranziție, țara să fie condusă de un consiliu format din civili, nu din militari.

„În calitate de ministru al Apărării, declar răsturnarea regimului și deținerea șefului acestuia într-un loc sigur”, a afirmat public Awad Ibn Ouf. Locul de detenție a fostului președinte nu este cunoscut. Ministrul Apărării a spus că țara avea de suferit din cauza „conducerii deficitare, corupției și absenței justiției” și a cerut scuze „pentru uciderile și violențele care au avut loc”. Acesta a mai anunțat suspendarea constituției țării, blocarea frontierelor până la noi ordine și închiderea spațiului aerian pentru 24 de ore.

După anunțul făcut de capul Armatei, unii dintre manifestanți au sărbătorit victoria în fața cartierului general ala Armatei din capitala Khartoum, îmbrățișându-i pe soldați și urcându-se pe vehiculele blindate.

Serviciul de informații și securitate din Sudan a anunțat că îi va elibera pe toți deținuții politic.

Fostul președinte, Omar al-Bashir, face obiectul unui mandat internațional de arestare emis de Tribunalul Penal Internațional (International Criminal Court), care îl acuză de crime de război și crime împotriva umanității în regiunea Darfur din vestul Sudanului.

Deocamdată nu este limpede ce i se va întâmpla dictatorului ulterior arestării.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews