ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american, Donald Trump, a autorizat înarmarea luptătorilor kurzi din Siria „atât cât este necesar pentru a asigura o victorie clară" în preconizatul asalt pentru recucerirea orașului Raqqa de la gruparea Stat Islamic, a precizat marți Pentagonul, citat de Reuters și Agerpres.

Decizia americanilor vine în ciuda faptului că Ankara s-a opus cu fermitate sprijinirii elementelor kurde din cadrul Forțelor Democratice Siriene susținute de SUA. Și asta pentru că regimul lui Erdogan vede YPG (Unitățile de protecție a poporului kurd) ca extensia siriană a formațiunii PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), aflată în insurgență în sud-estul Turciei din 1984.

„Dorim să reasigurăm poporul și guvernul Turciei că Statele Unite sunt angajate să prevină riscuri suplimentare de securitate și să-l protejeze pe aliatul nostru NATO", a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White.

Finanțarea „pentru furnizarea unui ajutor pentru YPG a fost aprobată", declarase anterior și un responsabil american care a dorit să-și păstreze anonimatul, citat de AFP.

Nu a fost dezvăluit încă ce tipuri de arme vor fi furnizate și utilizate în încercarea de recucerire a orașului Raqqa, bastionul SI din Siria.

Decizia Washingtonului în favoarea milițiilor kurde YPG, considerate „teroriste" de către Ankara, va provoca în mod sigur furia Turciei, notează AFP.

Cu doar câteva ore înainte de anunțul privind furnizarea de arme pentru YPG, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat la Copenhaga că SUA ar urma să asocieze Turcia la operațiile militare de recucerire a orașului Raqqa.