ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 9.07/ 10: 55 Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a condamnat miercuri seară protestele organizate în fața Parlamentului, calificându-le un „act de violență politică”. În paralel, sârbii au ieșit pe străzi, pentru a doua seară consecutiv, din cauza intenției guvernului de a reintroduce starea de urgență, înregistrându-se  din nou ciocniri violente între forțele de ordine și protestatari.

„Noaptea trecută nu a fost vorba despre coronavirus, ci a fost un miting politic neanunțat, împotriva legii", a spus Vucici, într-un discurs televizat, adăugând că  „persoane de orientare de dreapta au atacat clădirea Adunării Naționale și au intrat în ea, ceea ce înseamnă săvârșirea a cel puțin două fapte penale”, transmite b92.net.

El a subliniat că poliția a reacționat doar atunci când protestatarii au început să vandalizeze clădirea Adunării Naționale. „În fața acestor incidente, poliția a luat măsuri legale. Cinci vehicule ale poliției au fost incendiate, 43 de polițiști au fost răniți și unul are craniul fracturat ", a spus Vucici,  arătând fotografii cu polițiști despre care spune că au fost atacați cu un cuțit.
„Înțeleg frustrările politice, dar nu vom permite nimănui, de acasă sau din străinătate, să pună în pericol siguranța țării noastre", a spus Vucici.

El a cerut oamenilor să nu  mai iasă la protest, afirmând că miercuri a fost a doua cea mai proastă zi în ceea ce privește numărul de infectați.
De asemenea, Vucici a anunțat înăsprirea măsurilor și a avertizat că nu va face niciun compromis în fața vandalilor. „Toți cei care au luat parte la incendierea mașinilor și la vătămarea ofițerilor de poliție vor fi pedepsiți fără milă. Nu va exista niciun compromis în fața huliganiilor” , a continuat Vucici. Președintele sârb a vorbit și despre implicarea forțelor străine în evenimentele de la Belgrad.

„Nu am nicio îndoială că cei care au lucrat în această seară au avut scopul de a slăbi poziția Serbiei. Avem dovezi despre implicarea anumitor oficiali ai unor servicii secrete regionale. Acea adunare politică a fost bine organizată. Au eșuat unele dintre serviciile noastre de securitate. Am văzut mai târziu că există o influență nu numai a unui factor criminal, ci și a unui factor străin, adică a serviciilor străine”, a susținut Vucici.

Știrea inițială

Protestatarii au umplut centrul Belgradului, marți seară, pentru a și manifesta nemulțumirea față de decizia președintelui Aleksandar Vucici de a reimpune limite stricte privind adunările și de a readuce carantina pentru weekenduri ca urmare a exploziei de noi cazuri de COVID 19.

Clădirea parlamentului de la Belgrad a devenit apoi scena unor ciocniri între forțele de ordine și un grup de manifestanți.

Parlamentarii au declarat finalul stării de urgență la începutul lui mai și au redeschis gradual mare parte din activități înainte de alegerile din 21 iunie.

Dar guvernul a reimpus obligația de a purta măști în transportul public cu două zile după alegeri. Decizia a fost urmată de declararea stării de urgență în Belgrad, pe 3 iulie, și obligația de a purta măști în toate spațiile închise.

Miercuri, poliția a anunțat că 23 de persoane au fost arestate și 43 de ofițeri au fost răniți în cursul protestelor care s-au calmat abia dimineața.

Ciocnirile au avut loc la câteva ore după ce președintele Aleksandar Vucici a anunțat noi interdicții de circulație în weekend pe motivul deteriorării situației epidemiologice.

Câteva mii de manifestanți s-au adunat în fața parlamentului și au blocat traficul, dar nu au avut loc incidente până când un grup de protestatari au forțat cordonul poliției și au intrat în clădire. Poliția i-a respins, dar apoi o mulțime de circa 100 de persoane au continuat să avanseze spre clădirea parlamentului, bătând în retragere doar după ce forțele de ordine au lansat gaze lacrimogene.

La rândul lor, unii manifestanți au distrus coșuri de gunoi din beton și au aruncat cu bucăți din ele înspre oamenii legii.

Fumul toxic care a învăluit întregul platou din fața parlamentului, precum și parcul și străzile din vecinătate i-a determinat pe mulți dintre manifestanți să-și smulgă de pe față măștile de protecție anticoronavirus.

Media locale au relatat că s-au produs de asemenea jafuri și acte de vandalism.

Directorul poliției Vladimir Rebici a declarat miercuri pentru postul public RTS că, pe lângă cele 23 de arestări și cei 43 de ofițeri răniți, mai multe mașini de poliție au fost incendiate și distruse.

Protestatarii au scandat între altele „Demisia” și „Stop Vucici”, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale.

Criticii președintelui îi reproșează șefului statului că a ridicat în mod accelerat măsurile inițiale de izolare pentru a putea fi organizate alegerile de la 21 iunie, câștigate de partidul aflat la putere.

Conform datelor oficiale, țara balcanică înregistrează o creștere a numărului de cazuri, de la circa 50 de contaminări înregistrate zilnic cu o lună în urmă la 300-350 în prezent. Marți, autoritățile sârbe au anunțat decesul a 13 persoane din cauza COVID-19, cel mai ridicat bilanț cotidian oficial de până în prezent.

Potrivit dpa, Serbia înregistra marți puțin sub 3000 de cazuri active și 110 pacienți în stare critică. Numărul total de decese înregistrate din cauza COVID-19 în această țară cu aproape 7 milioane de locuitori este de 330.