ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele filipinez Rodrigo Duterte, aflat în vizită la Beijing, și-a anunțat „despărțirea” de Statele Unite. În schimb, s-a aliat cu China, în condițiile în care cele două țări au căzut de acord să rezolve disputa teritorială privind Marea Chinei de Sud.

„M-am despărțit de ei. Așa că voi fi dependent de voi tot timpul. Dar nu vă îngrijorați, vă vom ajuta și noi așa cum ne ajutați voi”, a spus el.

„Nu voi mai merge în America. Vom fi doar insultați acolo. Așa că e timpul să ne spunem rămas bun, prieteni”, a adăugat președintele filipinez.

Duterte a sosit în China marți, însoțit de o delegație de cel puțin 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea către ceea ce numește o alianță comercială, în contextul unei deteriorări a relațiilor istorice cu Statele Unite.

El a anunțat miercuri, la Beijing, în uralele a sute de filipinezi, că politica externă filipineză virează către China.

În aceeași zi, aproximativ 1.000 de protestatari antiamericani s-au adunat în fața Amasadei Statelor Unite la Manila și au cerut retragerea trupelor americane de pe Insula filipineză Mindanao (sud), printr-un protest violent, soldat cu  cel puțin trei răniți.

„America a pierdut acum”, le-a spus Duterte oamenilor de afaceri chinezi și filipinezi care participau la un forum de afaceri, în prezența vicepremierului chinez Zhang Gaoli, la Marea Casă a Poporului din Beijing.

Mai multe, președintele filipinez spune că ar putea merge și în Rusia pentru a discuta cu președintele Vladimir Putin, să-i spună că sunt „trei împotriva lumii – China, Filipine și Rusia”.