ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Nu amenințați niciodată națiunea iraniană!”, a îndemnat luni pe Twitter președintele iranian Hassan Rouhani, în replică la declarațiile președintelui american Donald Trump, care a avertizat sâmbătă că va viza 52 de ținte iraniene, în urma amenințării Teheranului că va „răzbuna dur” uciderea generalului Qassem Soleimani de către drone americane la Baghdad, notează Agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Cei care se referă la numărul 52 ar trebui să-și amintească și de numărul 290. #IR655”, a mai scris Hassan Rouhani, făcând aluzie la tragedia zborului Iran Air 655, doborât în iulie 1988 de o navă americană deasupra Golfului, incident soldat cu moartea a 290 de pasageri.

La mai bine de trei decenii după consumarea ei, această catastrofă, pentru care Iranul încă așteaptă scuze oficiale din partea SUA, continuă să marcheze memoria colectivă iraniană, la fel cum pentru Statele Unite a rămas neștearsă amintirea luării de ostatici din 1979 de la ambasada din Teheran, în timpul căreia 52 de diplomați au fost ținuți captivi timp de 444 de zile.

Președintele american Donald Trump a avertizat sâmbătă Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de situri din Iran pe care le vor lovi „foarte rapid și foarte dur”, dacă Republica islamică va ataca cetățeni sau ținte americane. Unele dintre aceste situri iraniene „sunt de nivel foarte ridicat și foarte importante pentru Iran și pentru cultura iraniană”, a subliniat Trump pe Twitter, arătând că „Statele Unite nu mai vor amenințări”. Președintele american a subliniat valoarea simbolică a numărului 52, legat atât de criza ostaticilor din 1979, cât și de numărul țintelor pe care Armata SUA le-ar putea distruge în Iran.

Donald Trump și-a înmulțit mesajele amenințătoare față de Republica islamică după ce aceasta a promis că va „răzbuna dur” și la momentul potrivit uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un raid american efectuat vineri la Bagdad.