ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



 Președintele kosovar Hashim Thaci, inculpat miercuri pentru crime de război de justiția internațională, și-a anulat deplasarea prevăzută pentru sâmbătă la Washington pentru un summit cu Serbia, a anunțat emisarul american pentru acest dosar, Richard Grenell, transmite AFP conform Agerpres.

Președintele din Kosovo ne-a anunțat că și-a anulat călătoria la Washington în urma anunțului făcut de procurorul special’ al Tribunalului internațional pentru Kosovo, cu sediul al Haga, a transmis Richard Grenell pe Twitter

„Îi respect decizia de a nu participa la aceste discuții atât timp cât implicațiile judiciare ale acestor acuzații nu sunt rezolvate’, a menționat el, fără a comenta pe marginea inculpării lui Thaci.

„Discuțiile de sâmbătă’ de la Casa Albă vor avea loc, însă numai între președintele sârb Aleksandar Vucici și prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti, a precizat Richard Grenell.

Conform presei kosovare, Hashim Thaci se afla la bordul unui avion spre Washington „în momentul anunțului” privind inculparea sa.

Președintele kosovar Hashim Thaci a fost acuzat pentru crime de război și crime împotriva umanității, a anunțat miercuri un tribunal special, cu câteva zile înainte ca Thaci să meargă la Casa Albă pentru discuții cu liderul Serbiei, relatează Politico.

Acuzația este rezultatul ”unei investgații lungi care reflectă determinarea procurorului special că poate dovedi toate acuzațiile dincolo de orice îndoială”.
 
Hashim Thaci, Kadri Vaseli, fost purtător de cuvânt al Parlamentului din Kosovo, și alți suspecți sunt responsabili de aproape 100 de crime.

Tribunalul special din Kosovo, înființat în 2015 pentru a elucida crimele prezumate comise de gherila albaneză în principal împotriva sârbilor, romilor și opozanților albanezi ai UCK în timpul și după conflictul din Kosovo din 1998-1999. În timpul războiului, Thaci a fost unul dintre cei mai importanți comandanți ai Armatei de Eliberare a Kosovo, împreună cu Kadri Veseli, care e acum liderul Partidului Democratic din Kosovo, teritoriu a cărei indepedență nu e recunoscută de Serbia.