Președintele rus Vladimir Putin a admis, după o conversație prin telefon avută joi cu președintele Volodimir Zelenski, că ar fi deschis la discuții de pace cu Ucraina, după alegerile pentru parlamentul de la Kiev din 21 iulie, relatează Agerpres, citând surse externe.

„Va fi mai mult sau mai puțin posibil să discutăm despre asta după ce va fi format noul guvern din Ucraina și după ce vor avea loc alegeri parlamentare”, a declarat Vladimir Putin, potrivit agenției ruse de știri TASS.

Președinții Volodimir Zelenski și Vladimir Putin au discutat telefonic, joi, pentru prima dată, despre rezolvarea conflictului separatist din estul Ucrainei și despre un posibil schimb reciproc de prizonieri, precum și despre posibilitatea de a continua negocierile de pace pentru Donbas în formatul „Normandia”, cu Franța și Germania la masa de dialog.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la omologul său rus Vladimir Putin pentru purtarea unor viitoare discuții de pace la Minsk, pledând pentru o implicare a liderilor instituțiilor Uniunii Europene, ai Marii Britanii, Germaniei, Franței și Belarusului la negocierile de pace, sugerând că acestea ar putea fi găzduite la Minsk. Belarusul a salutat ulterior propunerea.

Armata Ucrainei se luptă de cinci ani cu separatiștii pro-ruși din regiunile estice ale țării, care au declanșat un conflict armat de secesiune în perioada de după anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Volodimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei, învestit acum două luni, a făcut o prioritate a mandatului său din încercarea de a rezolva conflictul separatist din regiunea Donbas.

Potrivit estimărilor Națiunilor Unite, circa 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul izbucnit la începutul anului 2014, după înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici și reorientarea politicii externe ucrainene spre integrarea euro-atlantică, în asentiment cu revendicările amplei mișcări de protest „Euro Maidan”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews