ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia se află pe calea către aderarea ca membru deplin al Uniunii Europene, dar dorește să intre ca întreg în Europa sau, în caz contrar, să nu intre deloc. Declarația a fost făcută de președintele sârb, Tomislav Nikolici, în cu ocazia Zilei forțelor armate sârbe, la ceremonia desfășurată în orașul Zrenjanin, în nordul Serbiei,relatează Tanjug.

''Unii reprezentanți ai Uniunii Europene ne sugerează că intrarea Serbiei în comunitatea națiunilor europene ar putea fi condiționată de recunoașterea (autoproclamatei independențe a) Kosovo-Metohija. Dacă într-adevăr ni se cere acest lucru, atunci înseamnă că europenii nu ne doresc. Serbia, membră a ONU, dorește să intre în Europa ca întreg sau altfel să nu intre deloc. Acesta este principiul pe care a fost construită Europa și aceasta este Europa pe care o vrem. Strămoșii noștri ne-au transmis Serbia în ansamblul său și trebuie să o menținem întreagă și așa să o dăm mai departe succesorilor noștri'', a subliniat Nikolici, scrie Agerpres.

Șeful statului sârb a adăugat că țara este este decisă să respecte principiile libertății, înțelegerii și cooperării și să promoveze pacea în țară, în regiune și în lume.

După războiul din 1998-1999 între rebelii etnici albanezi și forțele guvernamentale sârbe, Kosovo a fost plasat sub protecția ONU și a NATO, declarându-și ulterior independența, în 2008.

Independența i-a fost recunoscută de 100 de țări, dar nu și de Serbia, care consideră fosta sa provincie drept teritoriu care îi aparține de drept din punct de vedere istoric. Kosovo nu este membră a ONU, opoziția Rusiei blocându-i aderarea la forul internațional.