ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețul mediu al unui galon de benzină normală fără plumb în SUA a ajuns la 5 dolari vineri seară, iar creșterea costului combustibilului este de așteptat să persiste pe tot parcursul sezonului aglomerat de vară.

Acest nivel record, potrivit OPIS, un furnizor de date și analize energetice, vine în contextul în care inflația de consum din SUA a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, iar prețurile la țiței rămân ridicate.

Prețurile la gaze au crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina la începutul acestui an, comercianții, transportatorii și finanțatorii evitând livrările de petrol rusesc. Stocurile de petrol, care erau deja reduse din cauza cererii mai mari ca urmare a redeschiderii economice, s-au epuizat și mai mult, fără semne de ușurare în viitor.

Acest lucru s-a tradus prin prețuri crescute la pompă, comprimând și mai mult bugetele gospodăriilor americane, deja afectate de prețurile mai mari la orice, de la produsele de la magazinul alimentar la mesele de la restaurant și călătoriile cu avionul. Prețurile la energie au crescut cu 34,6% față de anul precedent, în timp ce costul produselor alimentare a crescut cu 11,9% pe an, ceea ce a sporit suferințele consumatorilor.

Shenetha James, mamă a patru copii din Jackson, Miss, nu și-a văzut fiica cea mare, care locuiește la aproximativ 700 de km distanță, în Carolina de Nord, de la Crăciun, din cauza prețurilor mari la benzină.

Costul mediu al unui galon de benzină fără plumb în Mississippi era încă sub media națională vineri, la aproximativ 4,52 dolari, potrivit OPIS, care face parte din Dow Jones & Co, editor al The Wall Street Journal.

"A fost destul de greu", a spus doamna James, "să nu pot fi cu adevărat acolo".

Doamna James, care lucrează pentru Departamentul de Servicii de Protecție a Copilului din Mississippi, duce un copil la antrenamentul de baschet și un altul la serviciu la Chick-fil-A de câteva ori pe săptămână. După ce îi lasă, pentru a economisi bani pe benzină, doamna James așteaptă într-o parcare în loc să se întoarcă acasă cu mașina.

"Trebuie să gestionăm această benzină pentru a ajunge de la o perioadă de plată la alta", a spus ea.

Analiștii spun că prețurile ridicate la benzină ar putea persista. Un raport al JPMorgan de luna trecută spunea că prețurile cu amănuntul ale benzinei ar putea sări la 6,20 dolari pe galon până în august. Costul mediu al benzinei a depășit deja acest preț în California, unde benzina a fost de aproximativ 6,43 dolari în medie vineri, potrivit OPIS.

"Oamenii continuă să alimenteze, în ciuda acestor prețuri ridicate", a declarat Andrew Gross, purtător de cuvânt la AAA. "La un moment dat, șoferii și-ar putea schimba obiceiurile zilnice de condus sau stilul de viață din cauza acestor prețuri ridicate, dar nu am ajuns încă acolo".

AAA, o organizație auto, obține date de la OPIS.

Unii șoferi cumpără mai puțini litri la fiecare vizită la benzinării, dar fac mai multe drumuri frecvente pentru a alimenta. Patrick De Haan, șeful departamentului de analiză petrolieră de la GasBuddy, care urmărește prețurile, a declarat că rezistența consumatorilor a rămas relativ puternică, chiar dacă cererea a început să se clatine. El estimează că oamenii își vor ajusta mai semnificativ obiceiurile de condus atunci când benzina va ajunge între 5,40 și 5,50 dolari.

Acesta este aproximativ prețul care, ajustat la inflație, ar depăși vârful din 2008 al prețului benzinei, a spus dl De Haan.

"Ajungem în punctul în care probabil că va urma o distrugere a cererii mult mai mare, pe măsură ce consumatorii se vor confrunta cu prețurile mai mari ale carburanților - ceva ce nu am mai văzut niciodată de o asemenea amploare", a spus dl De Haan.

Chris Stevenson, un tânăr de 24 de ani din New Jersey, a declarat că va ignora prețurile cât mai mult timp posibil. 

"Nu-mi pasă de benzină. Fac o mulțime de călătorii", a spus el în timp ce făcea plinul la o benzinărie din Manhattan vineri după-amiază. Prețul mediu al benzinei în New York a fost de 5,18 dolari pe galon, potrivit OPIS. "Este vară, așa că, știți, trebuie să fim afară", a adăugat el.

Tulburările legate de pandemii au adăugat presiune asupra prețurilor. Rafinăriile din întreaga lume au închis unele fabrici după ce blocajele legate de Covid-19 și restricțiile de călătorie au tras în jos cererea de combustibil. Acum, în timp ce cererea se apropie mai mult de nivelurile pre-pandemice, lipsa rafinăriilor online exasperează piața și contribuie la creșterea prețurilor la benzină.

Președintele Biden a fost supus unor presiuni pentru a aborda problema creșterii prețurilor la benzină. El s-ar putea întâlni cu liderii din Orientul Mijlociu la sfârșitul acestei luni. Posibila călătorie are loc în contextul în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și 10 producători non-OPEC au convenit săptămâna trecută asupra unei creșteri mai mari decât se aștepta a producției de petrol.

Conform acordului, națiunile producătoare de petrol vor crește producția cu 648.000 de barili pe zi în iulie și în august.

De asemenea, administrația Biden a apelat la rezervele de petrol din Rezerva Strategică de Petrol a SUA, eliberând un milion de barili de petrol pe zi. Agenția americană pentru protecția mediului a emis în aprilie o derogare de urgență care permite benzinăriilor să vândă benzină cu conținut ridicat de etanol în această vară, în ciuda preocupărilor legate de mediu.

Scott Solis, un locuitor în vârstă de 51 de ani din Goodyear, Arizona, care trăiește cu un venit fix, a declarat că și-a limitat deplasările la magazinele alimentare și de vânzare cu amănuntul din cauza prețurilor ridicate la benzină.

El a adăugat că obișnuia să meargă în excursii turistice cu mașina la Sedona și Flagstaff cu soția și prietenii săi. Costul mediu al unui galon de benzină în Arizona a fost de 5,31 dolari vineri.