ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețul petrolului s-a prăbușit luni cu aproximativ 30% după ce Arabia Saudită a anunțat că a redus prețul oficial de vânzare al petrolului său și de asemenea a dezvăluit că intenționează să își majoreze semnificativ producția de țiței luna viitoare, declanșând practic un război al prețurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol, transmite Reuters, preluată de Agerpres. 
 
Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol, dorește să pedepsească Rusia, al doilea producător ca mărime, ca urmare a deciziei de a nu sprijini actuala înțelegere privind limitarea producției mondiale de petrol după ce a acordul va expira la finalul lui martie.

Cotațiile futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 12,23 dolari sau 27%, până la 33,04 dolari per baril în jurul orei 05:52 GMT, după ce anterior a coborât până la 31,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2016. Dacă această tendință va continua, țițeiul Brent se îndreaptă spre cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991, când a început primul război din Golf.

De asemenea, cotația barilului de țiței american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 11,88 dolari, sau 29%, până la 29,40 dolari, după ce a anterior a ajuns până la 27,34 dolari, de asemenea cea mai scăzută valoare de după luna februarie 2016. Și în acest caz, referința WTI se îndreaptă spre cel mai mare declin înregistrat vreodată într-o singură zi, depășind căderea de 33% înregistrată în luna ianuarie 1991.


Piața aurului negrului a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic prețul țițeiului, adoptând o strategie de pământ pârjolit după eșecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC și Rusia. La aceste negocieri părțile nu au reușit să se înțeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producție pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus.