ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O prezență militară sporită a forțelor NATO în Marea Neagră ar escalada tensiunile, a afirmat marți vicepreședintele Adunării Naționale bulgare, Krasimir Karakachanov.

Politicianul bulgar consideră că decizia NATO de a-și spori prezența aeriană și navală în Marea Neagră va escalada tensiunile în regiunea Mării Negre și va intensifica confruntarea între Alianța Nord-Atlantică și Rusia în contextul crizei ucrainene.

„Membrii NATO din regiunea Mării Negre vor crea un grup naval permanent în regiune și aceasta va semnifica extinderea supravegherii aeriene comune pe teritoriul Bulgariei și în afara apelor ei teritoriale", a spus Karakachanov, liderul Mișcării Naționale Bulgare în parlament, întrebând retoric: „Cine beneficiază de implicarea Bulgariei în escaladarea tensiunilor din regiunea Marii Negre?". "Poporul merită să știe adevărul", a adăugat el. 

Bulgaria, o țară balcanică cu o lungă zonă de coastă la Marea Neagră, s-a alăturat NATO în 2004. 

În 16 februarie, Consiliul de miniștri ai Apărării din țările membre NATO a decis să crească prezența aeriană și navală în Marea Neagră. Decizia include intensificarea exercițiilor și a coordonării navale a statelor membre NATO în bazinul Mării Negre.

Un sondaj recent publicat de Bloomberg arăta că cetățenii din Bulgaria, alături  de cei din Grecia, Slovenia și Turcia, au răspuns că ar prefera ca în cazul unui atac să fie apărați de către Rusia, și nu de Alianța Nord Atlantică.