ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că Guvernul de la Madrid își va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constituție.

"Articolul 155 este constituțional. Se aplică doar în circumstanțe excepționale. În această ocazie nu s-a putut și aplicăm articolul 155 pentru că niciun Guvern din nicio țară democratică nu poate accepta să se încalce legea și să se impună și alte criterii. Acesta este motivul pentru care am pus în aplicare acest articol", a spus Rajoy.

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalității, revenirea la normalitate, revenirea economică și desfășurarea de alegeri în situație de normalitate.

Măsurile care vor fi solicitate Senatului sunt următoarele: "încheierea mandatului președintelui regiunii, a vicepreședintelui și a consilierilor." "Ministerele își vor asuma responsabilitatea", a adăugat Rajoy.

El ar vrea desfășurarea cât mai rapidă de alegeri, în următoarele șase luni.

Măsurile cerute de Rajoy trebuie puse în aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

Conform articolului 155, Guvernul de la Madrid va cere Senatului aprobarea pentru destituirea întregului Guvern catalan, conducerea urmând să fie asigurată de ministerele respective, Parlamentul regional își va menține funcția reprezentativă, dar nu va putea alege un candidat și nici nu va putea lua inițiative contra Constituției.

Spania se confruntă cu o criză de la referendumul care a avut loc în data de1 octombrie. La referendum au participat 43 la sută din catalani, iar 90 la sută au votat pentru independență. Carles Puigdemont și alți lideri regionali au semnat apoi o declarație de independență, însă au suspendat efectele acesteia pentru a permite să aibă loc discuții.

Însă Madridul a reacționat cerându-I lui Puigdemont să specifice dacă a declarat sau nu independența Cataloniei și acordându-I acestuia două ultimatumuri. Ambele ultimatumuri au expirat între timp și guvernul spaniol consideră că acum trebuie să intervină pentru respectarea legii.