ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, și ambasadorul Chinei la Belgrad, Chen Bo, au participat duminică la inaugurarea autostrăzii E-763, denumită „Milos cel Mare”, aceasta fiind prima autostradă construită de chinezi în Europa, care a fost deschisă traficului, informează Euronews și Tanjug.

Potrivit Agerpres, autostrada E-763 face parte dintr-o rețea trans-europeană de autostrăzi care face legătura între Gdansk și Atena, precum și între Istanbul și portul Bar de la Marea Adriatică.

Autostrada inaugurată duminică face legătura între orașele Obrenovac și Ljig, are o lungime de 62,7 kilometri și a fost concepută pentru viteze de 130 km/h.

La ceremonia de inaugurare, președintele Aleksandar Vucici a spus că acest tronson de autostradă, construit de firma chineză Shandong Hi-speed Group, va contribui la îmbunătățirea calității vieții în Serbia și va atrage investitori în orașe de-a lungul autostrăzii. Vucici a subliniat că o serie de companii chineze au contribuit la relansarea economiei Serbiei, în special firma HBIS, care a cumpărat combinatul siderurgic Smederevo, firma Zijin, care a preluat un producător de minereu de cupru din orașul Bor, și firma Linglong care a făcut invstiții semnificative în orașul Zrenjanin.

Luna trecută, ministrul Infrastructurii de la Belgrad anunța că Serbia intenționează să împrumute mai multe miliarde de euro din China și alte țări străine în următorii ani, pentru a finanța investiții în proiecte regionale.