ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul regional din Varșovia, în hotărârea sa privind măsurile provizorii, a interzis temporar companiei Facebook să șteargă paginile, profilurile și grupurile deținute de organizația neguvernamentală SIN (Inițiativa Societății Civile privind Politica Drogurilor) din Polonia pe Facebook și Instagram, precum și să blocheze postările individuale, informează Panoptykon.org

Aceasta presupune ca, cel puțin până la soluționarea litigiului, activiștii SIN pot să-și deruleze programele de educație pe tema drogurilor fără teama că vor pierde subit posibilitatea de a comunica cu publicul lor. În plus, instanța a obligat Facebook să stocheze profilurile, paginile și grupurile șterse în perioada 2018-2019, astfel încât, dacă SIN va câștiga în cele din urmă procesul, acestea să poată fi restabilite, împreună cu întregul conținut publicat, comentariile altor utilizatori, precum și urmăritorii sau persoanele care au apreciat paginile respective. De asemenea, instanța a confirmat și faptul că utilizatorii polonezi își pot exercita drepturile împotriva gigantului tehnologic din Polonia. Decizia curții nu este definitivă: după transmiterea acesteia, Facebook Irlanda va avea dreptul să facă recurs la Curtea de Apel. 

În același timp, instanța nu a aprobat în această etapă cererea de restabilire a paginilor, profilurilor și grupurilor șterse, până la finalizarea procesului. Curtea a motivat că aceasta ar fi o măsură exagerată care, în practică, ar însemna recunoașterea cererii fundamentale formulate în cadrul procesului.


Procesul împotriva Facebook pentru încălcarea drepturilor personale a fost intentat în luna mai. Organizația SIN a argumentat că blocarea conținutului i-a restricționat în mod nejustificat posibilitatea de a răspândi informații, de a exprima opinii și de a comunica cu publicul său. De teama de a nu fi cenzurată și mai mult, SIN nu a mai putut să-și desfășoare liber activitățile educaționale. Mai mult, ștergerea conținutului a indus ideea că activitatea organizației pe platformele de socializare ar fi nocivă, subminându-i-se astfel credibilitatea. Prin aprobarea cererii de măsuri provizorii, curtea a decis că revendicările organizației neguvernamentale sunt întemeiate. Deși procesul se află abia la început și mai este cale lungă până la soluționarea definitivă, SIN se bucură că a făcut primul pas important în lupta împotriva practicilor excesive și opace de blocare a conținutului pe rețelele de social media.   

Așa-numita „cenzură privată” este una dintre amenințările contemporane la adresa libertății de exprimare. A fi blocat pe platforme ca Facebook sau Instagram, care au devenit „paznici” ai exprimării online și la care nu există alternativă viabilă, precum în cazul SIN, presupune în realitate o îngrădire semnificativă în răspândirea informațiilor. Decizia curții înseamnă, deocamdată, că Facebook nu va avea voie să decidă arbitrar blocarea conținutului publicat de SIN și îi face încrezători pe activiștii organizației că vor putea pe viitor să redobândească accesul la paginile și conturile blocate. 
 
În 2018, fără nicio avertizare sau explicație clară, Facebook a șters paginile și grupurile administrate de SIN, sub pretextul „încălcării Standardelor Comunității”.

În ianuarie 2019, unul dintre conturile SIN de Instagram, platformă deținută de Facebook, a fost de asemenea șters în împrejurări similare.

Pe 7 mai 2019, cu sprijinul Fundației Panoptykon, SIN a intentat un proces împotriva Facebook, cerând redobândirea accesului la paginile și conturile șterse, precum și scuze publice. 

În luna iunie, au fost blocate pe Instagram postările educative în care activiștii SIN avertizau cu privire la folosirea anumitor substanțe pe timp de caniculă. Totodată, au primit o avertizare conform căreia încălcarea viitoare a „standardelor comunității” ar putea avea ca rezultat ștergerea întregului profil. În prezent, își vor continua activitatea pe rețelele sociale fără să se teană că pot fi blocați din nou în orice moment.

Prin emiterea acestei hotărâri, curtea și-a recunoscut jurisdicția de a audia cazul în Polonia, sub incidența legislației poloneze. În procesele împotriva companiilor de Internet mondiale, posibilitatea exercitării drepturilor unei persoane pe teritoriul Poloniei este o condiție pentru viabilitatea accesului la Justiție. Dacă Facebook nu ar putea fi dat în judecată decât peste hotare, posibilitatea protejării drepturilor cetățenilor unei țări ar fi iluzorie, luând în considerare costurile, bariera lingvistică sau adaptarea la un sistem judiciar străin și nefamiliar.

Decizia curții nu este definitivă: după transmiterea acesteia, Facebook Irlanda va avea dreptul să facă recurs la Curtea de Apel. Hotărârea a fost luată ex parte, doar în temeiul unei poziții prezentate de SIN, fără participarea celeilalte părți. Decizia este temporară și nu aduce atingere verdictului final al întregului proces - partea cea mai importantă a acestuia de-abia acum începe.   

Inițiativa Societății Civile privind Politica Drogurilor (Społeczna Inicjatywa Narkopolityki - S.I.N.) este o organizație neguvernamentală din Polonia care derulează de ani de zile activități educaționale pe tema consecințelor nocive ale consumului de droguri și oferă sprijin persoanelor care abuzează de astfel de substanțe, incluzând activități de diminuare a efectelor nocive.