ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia va bloca varianta finală a planului de apărare al NATO pentru republicile baltice și Polonia dacă aliații nu vor conveni să desemneze miliția kurdă siriană Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) drept grupare teroristă, a declarat vineri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, informează AFP.

La două zile după summitul NATO la care secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a anunțat că Turcia și-a retras obiecțiile, dându-și sprijinul pentru avansarea planurilor de apărare, Cavusoglu a subliniat că Ankara a aprobat următorul pas în acest proces, dar nu și-a dat încă aprobarea finală.

Ankara va bloca planul până când propunerea de apărare pentru Turcia - care, potrivit Ankarei, trebuie să includă o aprobare de către NATO a felului în care Turcia vede miliția kurdă YPG - va fi și ea aprobată, a declarat Cavusoglu în timpul unei vizite la Roma.

Acest plan nu va fi publicat până când planul nostru nu va fi publicat de asemenea”, a spus Cavusoglu, descriind atitudinea Ankarei din timpul summitului ca pe un gest față de aliați. "Nu ar fi cinstit din partea unor țări să nu aprobe planul nostru, în timp ce aprobă planul altora", a spus el.

„Ambele planuri așteaptă la același nivel... și dacă ele vor fi publicate, atunci ele trebuie să fie publicate împreună. Însă, dacă există o problemă, atunci ele vor fi blocate amândouă. Nu se pune problema să se facă vreun compromis în această problemă", a atenționat ministrul turc.

Miliția kurdă YPG constituie principalul element de luptă în cadrul Forțelor Democrate Siriene (FDS), partenerul Washingtonului în contracararea grupării jihadiste Stat Islamic în Siria. Ankara consideră YPG grupare teroristă și este iritată de sprijinul acordat de Occident acestei miliții.