ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării din Rusia ia în calcul repunerea în funcțiune a unei stații radar de avertizare în cazul atacurilor cu rachete de tipul 'Dnepr' care exista încă din perioada sovietică lângă Sevastopol (Crimeea), relatează în ediția de marți semioficiosul Izvestia, citat de agenția de presă RIA Novosti și Agerpres.

Radarul, care va fi modernizat, va putea detecta lansări de rachete balistice, de croazieră și supersonice în zona mărilor Neagră și Mediterană pentru a 'asigura protecție teritoriului Rusiei pe flancurile sudic și sud-est', a declarat pentru Izvestia o sursă din cadrul complexului militar-industrial de la Moscova.

După destrămarea URSS, stația radar de lângă Sevastopol a trecut la Ucraina, iar o perioadă a fost închiriată de Rusia, dar din cauza poziției Kievului, acordul a fost rupt, a explicat ziarului menționat expertul rus în domeniul apărării apărării antiaeriene Mihail Hodarenok. Astfel, mai mult de zece ani radarul nu a mai fost exploatat, ajungând complet inoperabil. Moscova a compensat pierderea acestui radar prin lansarea în 2013 a stației radar de generație nouă 'Voronej-DM', în apropiere de Armavir (sud).

Conform experților ruși, stația radar de la Armavir a preluat activitatea celor două radare de care Rusia se folosise în epocă în Ucraina — cel de la Mukacevo și cel de lângă Sevastopol — precum și a radarului Gabala din Azerbaidjan.

Activitatea crescută a navelor NATO și SUA în zona mărilor Neagră și Mediterană a determinat Moscova să ia în calcul recuperarea stației radar de lângă Sevastopol, scrie Izvestia.

Moscova invocă permanent că lansatoarele verticale de rachete Mk-41 (Aegis), amplasate la Deveselu, au fost folosite în trecut pentru lansarea de rachete cu rază medie de acțiune de pe nave militare americane. Acest tip de lansatoare ar fi fost utilizate de nave ale Forțelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare și rachete cu rază medie de acțiune de tip Tomahawk, potrivit Moscovei care acuză SUA că prin aceasta încalcă prevederile Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF), în conformitate cu declarații făcute de-a lungul timpul de mai mulți oficiali ruși. În mai multe rânduri, Washingtonul a dat asigurări că scutul antirachetă din Europa nu este îndreptat împotriva Rusiei și a exprimat propriile nemulțumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului INF de către Moscova.