La două luni după incendiul care i-a distrus acoperișul, la Catedrala Notre-Dame a fost oficiată sâmbătă seară prima slujbă, cu un grup restrâns de participanți. Purtând veșminte sacerdotale și caschetă de protecție pe cap, arhiepiscopul Parisului, monseniorul Michel Aupetit, a oficiat sâmbătă 15 iunie prima slujbă de la Notre-Dame de după incendiul care a distrus parțial catedrala cu două luni în urmă, relatează Le Monde.

Dând asigurări că monumentala catedrală supraviețuiește, arhiepiscopul catolic al Parisului a început slujba la ora 19:00 (ora României) în fața a aproximativ 30 de persoane, dintre care jumătate preoți, adunați în capela din spatele altarului principal. Această capelă, închinată Maicii Domnului, adăpostea coroana de spini a Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre comorile catedralei, salvată din flăcări în noaptea dezastrului. 

În predica rostită după slujba de seară, monseniorul Aupetit a afirmat că Notre-Dame este în primul rând un locaș al credinței, însă incendiul care a devastat edificiul pe 15 aprilie a stârnit un val de emoție ce a depășit cu mult comunitatea credincioșilor, impresionând o lume întreagă.

„Această catedrală este un locaș de cult, aceasta e finalitatea sa proprie și unică. Cei care îi trec pragul sunt mai mult decât simpli turiști”, a declarat arhiepiscopul Parisului în interiorul edificiului încă profund marcat de urmele incendiului.

Arătând că această catedrală „s-ar fi năruit” fără prezența lui Hristos, monseniorul Aupetit a reproșat „ignoranța extremă a contemporanilor noștri” în materie de religie, pe care a atribuit-o „excluderii noțiunii divine și chiar a numelui lui Dumnezeu din sfera publică” sub pretextul laicității statului. „Ne rușinăm de credința strămoșilor noștri? Oare ne este rușine de Hristos?”, s-a întrebat arhiepiscopul Parisului. 

Pe lângă acesta, au mai asistat la slujba de seară de la Notre-Dame rectorul catedralei, monseniorul Patrick Chauvet, preoți canonici, voluntari și muncitori pe șantierul catedralei, precum și angajați ai Diocezei Parisului. Simplii credincioși nu au avut permisiunea să participe, „din motive evidente de securitate”. Slujba a fost însă transmisă în direct de televiziunea catolică „KTO”, pentru a da posibilitatea creștinilor să participe și să fie în comuniune pe această cale.

Data de 15 iunie a fost aleasă pentru această ceremonie în legătură cu sărbătoarea Dedicării (afierosirii), care comemorează consacrarea (sfințirea) altarului catedralei. 

În jurul esplanadei catedralei, încă închisă publicului din motive de reamenajare, se aflau numeroși spectatori și echipe de jurnaliști. De la stingerea incendiului, între 60 și 150 de muncitori lucrează pe șantier, continuând să evacueze resturile și să stabilizeze structura. Monumentul încă se află în faza de consolidare. Președintele francez Emmanuel Macron și-a luat angajamentul ca monumentul să fie refăcut în termen de 5 ani.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews