ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La două luni după incendiul care i-a distrus acoperișul, la Catedrala Notre-Dame a fost oficiată sâmbătă seară prima slujbă, cu un grup restrâns de participanți. Purtând veșminte sacerdotale și caschetă de protecție pe cap, arhiepiscopul Parisului, monseniorul Michel Aupetit, a oficiat sâmbătă 15 iunie prima slujbă de la Notre-Dame de după incendiul care a distrus parțial catedrala cu două luni în urmă, relatează Le Monde.

Dând asigurări că monumentala catedrală supraviețuiește, arhiepiscopul catolic al Parisului a început slujba la ora 19:00 (ora României) în fața a aproximativ 30 de persoane, dintre care jumătate preoți, adunați în capela din spatele altarului principal. Această capelă, închinată Maicii Domnului, adăpostea coroana de spini a Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre comorile catedralei, salvată din flăcări în noaptea dezastrului. 

În predica rostită după slujba de seară, monseniorul Aupetit a afirmat că Notre-Dame este în primul rând un locaș al credinței, însă incendiul care a devastat edificiul pe 15 aprilie a stârnit un val de emoție ce a depășit cu mult comunitatea credincioșilor, impresionând o lume întreagă.

„Această catedrală este un locaș de cult, aceasta e finalitatea sa proprie și unică. Cei care îi trec pragul sunt mai mult decât simpli turiști”, a declarat arhiepiscopul Parisului în interiorul edificiului încă profund marcat de urmele incendiului.

Arătând că această catedrală „s-ar fi năruit” fără prezența lui Hristos, monseniorul Aupetit a reproșat „ignoranța extremă a contemporanilor noștri” în materie de religie, pe care a atribuit-o „excluderii noțiunii divine și chiar a numelui lui Dumnezeu din sfera publică” sub pretextul laicității statului. „Ne rușinăm de credința strămoșilor noștri? Oare ne este rușine de Hristos?”, s-a întrebat arhiepiscopul Parisului. 

Pe lângă acesta, au mai asistat la slujba de seară de la Notre-Dame rectorul catedralei, monseniorul Patrick Chauvet, preoți canonici, voluntari și muncitori pe șantierul catedralei, precum și angajați ai Diocezei Parisului. Simplii credincioși nu au avut permisiunea să participe, „din motive evidente de securitate”. Slujba a fost însă transmisă în direct de televiziunea catolică „KTO”, pentru a da posibilitatea creștinilor să participe și să fie în comuniune pe această cale.

Data de 15 iunie a fost aleasă pentru această ceremonie în legătură cu sărbătoarea Dedicării (afierosirii), care comemorează consacrarea (sfințirea) altarului catedralei. 

În jurul esplanadei catedralei, încă închisă publicului din motive de reamenajare, se aflau numeroși spectatori și echipe de jurnaliști. De la stingerea incendiului, între 60 și 150 de muncitori lucrează pe șantier, continuând să evacueze resturile și să stabilizeze structura. Monumentul încă se află în faza de consolidare. Președintele francez Emmanuel Macron și-a luat angajamentul ca monumentul să fie refăcut în termen de 5 ani.