ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Varșoviei a interzis desfășurarea paradei dedicate comemorării centenarului independenței Poloniei care ar fi trebuit să se desfășoare duminică, invocând riscurile producerii unor manifestări violente și expresii de ură, relatează Reuters.

Parada este organizată parțial de grupurile naționaliste, iar unul dintre acestea au anunțat că va încălca interdicția. ”Varșovia a suferit deja destul din cauza naționalismului agresiv”, a declarat primarul Varșoviei Hanna Gronkiewicz-Waltz.

Unii dintre organizatorii paradei au anunțat că plănuiesc ca evenimentul să aibă loc indiferent de hotărârea primarului.

„Nu înțelegem decizia primarului Gronkiewicz-Waltz... Chiar dacă tribunalele confirmă decizia sa, noi tot ne vom întâlni... Evenimentul va avea loc”, a afirmat Tomasz Dorosz, liderul Taberei Radicale Naționale din Polonia, unul dintre grupurile implicate în organizarea evenimentului.

Evenimentul este organizat anual în capitala poloneză pe data de 11 noiembrie pentru a comemora aniversarea independenței Poloniei, la sfârșitul Primului Război Mondial. Parada de anul trecut a fost marcată de manifestații rasiste și confruntări cu protestatarii.

La începutul săptămânii Gronkiewicz-Waltz a anunțat că va lua în considerare interzicerea paradei ”dacă va exista orice expresie de ură”, potrivit cabnalului de televiziune polonez TVN24.

Biroul președintelui Poloniei Andrzej Duda a transmis că l-a invitat pe primul ministru Mateusz Morawiecki să discute despre acest lucru.

Duda a decis deja să nu participe la evenimentul care anul trecut a atras aproximativ 60.000 de persoane, inclusiv reprezentanți ai grupurilor de extremă dreapta din Polonia și Europa.