Festivalul anual și piața de Crăciun au fost interzise de primarul musulman, Ali Salam, care spune că recunoașterea orașului Ierusalim drept capitală a statului Israel de către Donald Trump, a „îndepărtat bucuria de vacanță".

Consiliul municipal a anunțat că primarul Ali Salam a ordonat anularea tuturor evenimentelor artistice planificate, inclusiv un festival și o mare piață de Crăciun, conform timesofisrael.com.

„Identitatea și credința noastră nu sunt dezbătute", a spus Salam. „Decizia [lui Donald Trump despre Ierusalim] a luat bucuria de sărbătoare și astfel vom anula festivitățile în acest an".

Nazareth este unul dintre cele mai sfinte orașe ale creștinătății, deoarece acolo s-a arătat îngerul Gabriel, care i-a spus Fecioarei Maria că îl va purta în pântece pe Iisus.

Conform Noului Testament, Iisus a crescut în acest oraș. Festivitățile anuale reprezintă o atracție turistică majoră și o sursă de venit pentru orașul în care locuiesc în primul rând cetățenii arabi din Israel, dintre care două treimi sunt musulmani, iar ceilalți sunt creștini.

Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Măsura a fost salutată de primul-ministru Benjamin Netanyahu și de mare parte din liderii spectrului politic israelian și condamnată de marea majoritate a comunității internaționale. Trump a subliniat că nu se specifică granițele suveranității israeliene în oraș și nu a cerut schimbarea status quo-ului în locurile sfinte ale orașului.