Sistemul antirachetă din Europa și-a demonstat funcționabilitatea după ce armata americană și alte state aliate au cooperat într-o misiune de interceptare a unor false rachete balistice şi de croazieră în largul coastelor Scoţiei.

Acesta este primul test efectuat într-un poligon din afara Statelor Unite şi prima interceptare a unei rachete balistice în Europa. Pentru această operațiune a fost folosit un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, conform Reuters.

Ținta a fost urmărită de o navă olandeză, care a transmis date către USS Ross, o navă Aegis a Forţelor navale americane. La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie.

„Acest exerciţiu demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de apărarea Europei prin navele noastre Aegis şi unitatea terestră din România, precum şi acţiunea profesionistă a marinarilor aliaţi”, a spus amiralul Mark Ferguson, comandantul Forţelor navale americane pentru Europa şi Africa.

Acest exercițiu vine ca un răspuns la rachetele de croazieră folosite de Rusia împotriva grupării Stat Islamic din Siria. Luna aceasta, oficiali americani au declarat că patru rachete de croazieră ruse lansate spre Siria din Marea Caspică s-au prăbuşit în Iran, deşi Rusia insistă că acestea şi-au atins ţintele din Siria.

În cadrul testului a fost folosit un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 (SM-3 Block IA), similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews