Sistemul antirachetă din Europa și-a demonstat funcționabilitatea după ce armata americană și alte state aliate au cooperat într-o misiune de interceptare a unor false rachete balistice şi de croazieră în largul coastelor Scoţiei.

Acesta este primul test efectuat într-un poligon din afara Statelor Unite şi prima interceptare a unei rachete balistice în Europa. Pentru această operațiune a fost folosit un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, conform Reuters.

Ținta a fost urmărită de o navă olandeză, care a transmis date către USS Ross, o navă Aegis a Forţelor navale americane. La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie.

„Acest exerciţiu demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de apărarea Europei prin navele noastre Aegis şi unitatea terestră din România, precum şi acţiunea profesionistă a marinarilor aliaţi”, a spus amiralul Mark Ferguson, comandantul Forţelor navale americane pentru Europa şi Africa.

Acest exercițiu vine ca un răspuns la rachetele de croazieră folosite de Rusia împotriva grupării Stat Islamic din Siria. Luna aceasta, oficiali americani au declarat că patru rachete de croazieră ruse lansate spre Siria din Marea Caspică s-au prăbuşit în Iran, deşi Rusia insistă că acestea şi-au atins ţintele din Siria.

În cadrul testului a fost folosit un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 (SM-3 Block IA), similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.