ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția cubaneză a blocat organizarea de manifestații duminică, primele de la moartea lui Fidel Castro pe 25 noiembrie, și a arestat zeci de opozanți, au afirmat responsabili ai opoziției, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acțiuni ale poliției desfășurate simultan în două orașe din estul țării au împiedicat marșurile convocate pentru a cere eliberarea opozanților.

Potrivit unui responsabil al opoziției, Jose Daniel Ferrer, contactat telefonic de AFP, acțiuni simultane ale poliției au avut în Santiago de Cuba și Palma Soriano, în sud-estul insulei. El a precizat că au fost efectuate 42 de arestări, dintre care 20 în Santiago de Cuba, 12 în Palma Soriano, precum și 10 în Havana.

Ferrer, șeful Uniunii patriotice din Cuba (Unpacu), una dintre organizațiile opoziției care a făcut apel la o manifestație pentru eliberarea ''deținuților politici'', a fost reținut timp de mai multe ore la o secție de poliție din Santiago de Cuba.

''M-au amenințat, mi-au spus că acest apel este susceptibil de a provoca delicte și crime, precum tulburarea ordinii publice, atentate, ultraj și spionaj'', a declarat Ferrer după ce a fost eliberat.
Guvernul socialist al lui Raul Castro neagă existența unor deținuți politici în Cuba și afirmă că persoanele din opoziție aflate în detenție au încălcat legea. Puterea socialistă cubaneză, care se bazează pe partidul unic, nu a făcut nici un comentariu duminică referitor la aceste declarații.

Manifestările sunt în general temporare și uneori au drept scop, precum cele de duminică, să-i împiedice pe opozanți să protesteze în stradă.