ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Popular (ÖVP, centru-dreapta), condus de Sebastian Kurz, se clasează pe primul loc, cu un scor cuprins între 30 și 33% din voturi, în scrutinul parlamentar din Austria, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne. Sebastian Kurz, liderul Partidului Popular din Austria, are șanse mari să devină cancelar și cel mai tânăr lider politic ales în Europa, în urma unui scrutin în care formațiunea de dreapta Partidul Libertății s-a clasat pe poziția a doua.

Formațiunea Partidul Popular (ÖVP), condusă de Sebastian Kurz, este creditată cu 31% din preferințele de vot, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne de Institutul ARGE, informează publicația Kurier.

Pe locul al doilea se clasează formațiunea de dreapta Partidul Libertății (FPÖ), cu 27,6%, urmată de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga), al cancelarului Christian Kern, cu 25,6%.

Partidul liberal NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal) este creditată cu 5,8%, Verzii (progresism social) cu 4,2%, iar mișcarea lui Peter Pilz (stânga) cu 3,2%.

Prezența la urne a fost de 79,2%.

Un alt sondaj, efectuat de Institutul SORA, creditează Partidul Popular (ÖVP) cu 30,3% și Partidul Libertății cu (FPÖ) cu 26,9%. Partidul Social-Democrat (SPÖ) este creditat cu 26,2%, NEOS cu 5,3%, Verzii cu 4,8%, iar mișcarea lui Peter Pilz 4,2%.

Conform altui sondaj, difuzat de site-ul de știri VOL.at, Partidul Popular (ÖVP) a obținut 33%, Partidul Libertății (FPÖ) 27,6%, iar Partidul Socialist (SPÖ) 25,5%. Partidul NEOS este creditat cu 5,8%, Verzii cu 4,2%, iar mișcarea PILZ cu 3,2%.

În vârstă de 31 de ani, Sebastian Kurz, fost ministru de Externe al Austriei, va fi cel mai tânăr lider ales în Europa, fiind urmat de premierul Irlandei, Leo Varadkar (în vârstă de 38 de ani), și de președintele Franței, Emmanuel Macron (în vârstă de 39 de ani).

Alegerile parlamentare au fost convocate anticipat în Austria după ce formațiunea de centru-dreapta condusă de Sebastian Kurz a pus capăt coaliției cu Partidul Social-Democrat (centru-stânga), al cancelarului în funcție, Christian Kern. Partidul Popular va putea opta acum între o coaliție cu formațiunea de dreapta Partidul Libertății (FPO) și refacerea alianței cu social-democrații.

Sebastian Kurz a avut o campanie electorală sub sloganul „Austria pe primul loc", după ideea președintelui SUA, Donald Trump, care militează pentru „America pe primul loc". În calitatea de ministru de Externe, Sebastian Kurz a pledat pentru limitarea afluxului de imigranți extracomunitari. El propune reducerea indemnizațiilor străinilor aflați în Austria, eliminarea birocrației și limitarea rolului Uniunii Europene în politicile naționale.

Sebastian Kurz, ministrul de externe al țării, în vârstă de 31 de ani, a zdruncinat politica austriacă de când este la conducerea Partidului Poporului, formațiune de centru-dreapta, promițând să „revigoreze un sistem sclerotic”.

Acesta conducea în sondajele de opinie înainte de alegeri. Datorită popularității ridicate a lui Sebastian Kurz, Partidul Libertății din Austria (FPOe) a coborât de pe primul loc în sondajele de opinie. Oponenții săi politici spun că a adoptat o parte din politicile negative și un comportament anti-imigrare, ca parte a unei agende care a perturbat unii aliați ai UE.

Kurz este din decembrie 2013  ministru de externe al Austriei. La data preluării mandatului avea numai 27 de ani și era cel mai tânăr ministru de externe din Europa. A intrat în politică încă din adolescență și a fost nevoit să își întrerupă studiile la Drept pentru a urma această carieră. În 2013 a preluat funcția de secretar de stat pentru integrarea imigranților.

Dacă va câștiga alegerile, Kurz, care vizează funcția de cancelar, va deveni cel mai tânăr șef de guvern din lume.