ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma înfrângerii grele suferite în alegerile europarlamentare de duminică, Emmanuel Macron a încercat să minimizeze daunele, convocând alegeri anticipate. Pare că tactica nu a funcționat.

Liderul francez a încercat să evite o continuare a erodării și să taie coada câinelui dintr-o lovitură, anunțând dizolvarea Parlamentului cât încă (a considerat el) nu era prea târziu.

De aceea, și data alegerilor anticipate a fost fixată din scurt: turul I – 30 iunie, turul II – 7 iulie.

Apariția pe piață a primului sondaj de după această decizie indică faptul că Macron pare să fi calculat greșit.

Cercetarea sociologică realizată de Harris Interactive pentru publicația franceză Challenges arată că formațiunea politică a lui Emmanuel Macron, Ensemble, ar câștiga jumătate din locurile pe care le-ar obține Adunarea Națională a lui Marine Le Pen.

NUPES, stânga radicală condusă de Jean-Luc Mélenchon s-ar situa pe locul trei, foarte aproape de Ensemble,

Pe locul patru ar urma Les Républicains (LR), formațiune de centru-dreapta fondată de Sarkozy și condusă astăzi de Christian Jacob.

Partidul lui Le Pen ar obține între 235 și 265 din totalul de 577 de locuri.

Cum însă Le Pen a anunțat că va forma o alianță cu Republicanii, rezultă că aceasta ar obține majoritatea locurilor din parlament și ar plasa-o pe lidera populistă ca mare favorită pentru alegerile prezidențiale din 2027.

Dar lucrurile pot lua o turnură și mai gravă pentru Macron. Deși, din punct de vedere legal, fotoliul său nu este în pericol, un eșec drastic în alegerile anticipate, după cel de la europarlamentare, l-ar putea obliga să demisioneze.

Ar dovedi că forțele politice pe care se bazează sunt prea anemice pentru a putea guverna. Cu alte cuvinte, Franța s-a întors împotriva lui!

Sociologul Dominique Moïsi explică:

„Este mai puțin vorba de ceea ce a făcut, cât de percepția a ceea ce este. Adică o persoană arogantă și narcisistă.”