ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hackerii, care pe 23 decembrie 2015 au atacat rețeaua de energie electrică a Ucrainei și care au provocat întreruperea furnizării de electricitate într-o zonă din partea de vest a acestei țări, au folosit serviciile unui furnizor de internet din Rusia și au avut convorbiri telefonice pe teritoriul rus, ca parte a atacului coordonat, a anunțat, vineri, Ministerul ucrainean al Energiei, citat de Reuters.

Aceștia au implantat un virus, printr-o operațiune de phishing (înșelăciune electronică care constă în obținerea unor date confidențiale folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții), cu ajutorul unui document Excel infectat, susține societatea ESET France, care a monitorizat luni la rând acest virus și astfel a reușit să detecteze atacul împotriva rețelei ucrainene de electricitate.

La rândul ei, societatea ucraineană Prikarpattiaoblenergo a confirmat că pe data de 23 decembrie o mare parte a regiunii Ivano-Frankivsk a rămas complet fără curent electric timp de câteva ore. Pana a fost provocată de "intervenția unor persoane neautorizate (...) în sistemul de comandă de la distanță, iar tehnicienii au reușit să restabilească manual furnizarea energiei electrice", se explică într-un comunicat difuzat de această companie.

Ministerul ucrainean al Energiei, care a declanșat o amplă anchetă în acest caz, a precizat că nu acuză Moscova pentru acest atac.