ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 11 septembrie s-au împlinit 16 de ani de la evenimentele din New York, când turnurile World Trade Centre s-au prăbușit. 

Printre cei morți atunci s-a aflat și Mychal Judge, un preot ce nu ascundea că este homosexual și care acum face obiectul unui lobby intens pentru canonizarea sa. 

La acea vreme, Mychal Judge era capelanul pompierilor din New York. În momentul în care turnurile au fost lovite, pompierii s-au deplasat la locul incidentului. Moartea l-a surprins pe Mychal Judge când îl împărtășea pe unul dintre cei care au sărit din turn de teama flăcărilor.  A fost descoperit de câțiva pompieri și dus pe un scaun afară. Preotul a devenit oficial prima victimă a atacurilor, trupul său ajungând la morgă cu eticheta DM0001-01.

Rudolph Giuliani, primar al New York-ului în acea perioadă, a spus despre Mychal Judge că este un „sfânt”.

Însă pentru ca Vaticanul să recunoască un sfânt, procesul este lung, complicat, iar un eventual miracol trebuie dovedit. Există categoria „martirilor”, uciși din cauza credinței lor, și „marturisitorii credinței”, acei care și-au consacrat viața unor ”virtuți eroice”, în conformitate cu terminologia bisericii catolice.  

Însă în luna iulie, Vaticanul a anunțat că extinde criteriile de sanctificare, creând o nouă categorie pentru cei care și-au sacrificat cu bună știință viață în folosul altora: Oblatio vitae sau ofranda vieții. „De acum încolo, sfinții pot fi și oameni care au trăit o viață relativ comună înainte de un sacrificiu extraordinar și suprem”, spune Mathew Schmalz, profesor de studii religioase la College of the Holy Cross,  Massachusetts.

Pe hârtie, orientarea sexuală a lui Judge nu ar trebui să fie un obstacol în calea canonizării, afirmă susținătorii „beatificării”. Nimic nu dovedește că și-a încălcat și jurămintele de castitate, făcute la sfârșitul lui 1950, spun ei. „Chiar și în ochii catolicilor tradiționaliști, candidatura sa ar trebui să fie acceptabilă, văzut prin prisma faptului că și-a respectat învățăturile catehismului”, explică James Martin, preot și editorialist al revistei America. În optica canonizării primului sfânt gay din istorie, adaugă el, Mychal Judge este „testul perfect”. 

Cei care susțin canonizarea sa spun că nu există nicio dovadă a homosexualității sale.
 
Chiar dacă Papa Francisc nu a depășit linia catolică în ce privește homosexualitatea, unii observatori îl consideră mai conciliant decât predecesorii. „Cine sunt eu să judec?”, a răspuns acesta, întrebat de un jurnalist despre orientarea sexuală. Pe de altă parte, în toate documentele Bisericii Romano-Catolice, învățăturile creștine despre homosexualitate sunt neschimbate.

„Se simte o reală deschidere din partea Papei Francisc, dar poarta Bisericii (Romano - Catolice) e grea și nu va rămâne deschisă veșnic. Dacă trebuie lobby, acum e momentul”, spun observatorii acestui caz. 

Pentru catolicii gay, rezultatele cazului Judge caz vor fi cruciale, o eventuală canonizare a lui Mychal Judge putând deschide ușile Bisericii Romano-Catolice pentru homosexuali.