ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Macedonia a ordonat băncilor sale să-și retragă banii din instituțiile elene de creditare și a impus „măsuri preventive” pentru a limita ieșirile de capital către vecina sa din sud, afectată de turbulențe, transmite Reuters.
 
„Băncile din Macedonia trebuie să-și retragă toate depozitele și împrumuturile din instituțiile de creditare de pe teritoriul Greciei și de la sucursalele lor din întreaga lume”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale a Macedoniei.

Această declarație este primul semn concret al unei țări situate în imediata apropiere a Greciei care se protejează de turbulențele financiare ce amenință Atena, scrie Agerpres. 

Limitarea ieșirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzacții, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja între entitățile din Macedonia și din Grecia.

Băncile elene dețin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia și o cotă semnificativă în Bulgaria, România, Serbia și Albania, ceea ce sporește posibilitatea ca Guvernele să fie nevoite să salveze sucursalele băncilor elene, dacă sistemul bancar din Grecia intră în colaps și Atena părăsește zona euro.

Decizia Băncii Centrale a Macedoniei vine după ce Atena a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital și închiderea băncilor.