ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vizita premierului Viktor Orban în Israel, de săptămâna trecută, aruncă într-o altă lumină imaginea liderului ungar, care a avut parte de o primire rece din partea publicului și a presei israeliene, care îl acuză de anti-semitism, dar  extrem de călduroasă din partea premierului Benjamin Netanyahu. În ciuda acuzațiilor de antisemitism îndreptate împotriva premierului ungar, vizita sa este caracterizată de buna colaborare cu omologul său israelian. Și există multe voci care văd analogii importante între dreapta conservatoare maghiară și dreapta israeliană, reprezentate de cei doi actuali șefi de guvern.

Netanyahu și Orban au multe în comun. Așa cum a remarcat ziarul Haaretz, ambii lideri s-au născut din punct de vedere politic în anii 1990 și amândoi au fost cele mai tinere „premiere” din istoria țărilor respective, în momentul în care au fost aleși. De asemenea, amândoi au pierdut alegerile în același timp au rămas, timp de aproape un deceniu, în afara guvernului. Și Orban și Netanyahu au revenit la șefia executivului pentru trei mandate consecutive.

Similitudinile pot fi văzute și în alte elemente care caracterizează guvernele celor două state.  Cei doi lideri guvernează națiuni mici, cu o populație de aproximativ nouă milioane. Iar aceste două țări, cu povești complet diferite, au obținut în timp o poziție de o importanță fundamentală în regiunile respective.  Și Netanyahu și Orban au reușit să devină două voci puternice în politică, transformându-i în spini în coasta partea marilor puteri occidentale. Șeful guvernului israelian se întâlnește cu Vladimir Putin și Donald Trump și dictează condițiile pentru Siria și Iran. Premierul maghiar, pe de altă parte, a devenit o voce puternică în Europa de Est, un vârf de lance al Grupului de la Vișegrad, fiind cel care, în chestiunea crizei migranților, a schimbat cursul politicii europene.

Dar legăturile dintre Orban și Bibi Netanyahu s-au pierdut de-a lungul anilor. Ambii l-au avut ca și consultant pe Arthur Jay Finkelstein, un republican american care a creat campanii electorale pentru majoritatea liderilor de dreapta din lume, din Statele Unite, până în Europa de Est. Și partidele celor doi lideri politici, adică Fidesz și Likud, au fost în contact permanent, ani la rând.

Israelul și Ungaria au, de asemenea, o relație dificilă cu Uniunea Europeană. Ambele țări au ca principali parteneri comerciali state europene. Dar și guvernul de la Budapesta și cel de la Tel Aviv sunt atacate de Bruxelles din motive politice. Netanyahu pentru chestiunea palestiniană și pentru recunoașterea Ierusalimului drept capitală, lucru pe care UE îl respinge vehement, considerând că este contrară dreptului internațional. 

Orban este extrem de nepopular la Bruxelles și în rândul unor guverne europene pentru politica sa privind migrația și pentru anumite alegeri politice conservatoare ale Ungariei. Peste toate, legea anti Soros, adoptată de guvernul de la Budapesta, a revoltat cancelariile europene.

Ambii lideri au, de asemenea, o relație puternică cu Donald Trump. Statele Unite sunt partener istoric al Israelului. Și reprezintă pentru Ungaria un aliat politic și militar valabil în cadrul NATO, dar și un element de ruptură față de Uniunea Europeană.

Nu este un secret că Trump îi apreciază atât pe Netanyahu, cât și pe Orban.  Există nenumărate interviuri și întâlniri în care relația privilegiată dintre președintele american și premierul israelian a devenit evidentă. 

Dar chiar și cu premierul maghiar Trump are relații excelente, atât datorită dușmanului comun (Europa condusă de Germania Angelei Merkel), cât și a politicii conservatoare menită să protejeze frontierele împotriva sosirii în masă a migranților.

Obiectivul comun, adică Uniunea Europeană, este ceva care unește acest triunghi special ale cărui unghiuri sunt Israel, Statele Unite și Ungaria. Iar vizita lui Orban la Ierusalim a demonstrat-o fără echivoc. 

Așa cum o demonstrează și legăturile din ce în ce mai puternice dintre guvernul israelian și țările Europei de Est. Faptul că Netanyahu și-a definit omologul maghiar „un adevărat prieten al Israelului” explică clar că, în ceea ce privește problema antisemitismului, primii care sunt dezinteresați în ea sunt oficialii israelieni.