ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, unul dintre cei mai înverșunați ai invadării Irakului, susține că președintele George W. Bush s-a înșelat când a vrut să aducă democrația în Irak.

„Nu mă număr printre cei care cred că modelul nostru de democrație este potrivit pentru alte țări, în orice moment al istoriei lor. Ideea că putem implementa o democrație în Irak mi s-a părut nerealistă. Am fost îngrijorat încă de când am auzit această idee prima dată”, a spus Rumsfeld, într-un interviu pentru ziarul londonez The Times.

Rumsfeld susține acum, după mai bine de 10 de ani de la invadarea Irakului, că a fost în dezacord cu fostul său șef și că a fost împotriva planurilor administrației de după înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Donald Rumsfeld este cel care i-a oferit lui Bush documente strict secrete ale serviciilor de informaţii despre războiul din Irak cu pagini acoperite cu citate din Biblie.
 
Textele religioase erau suprapuse pe fotografii ale forţelor americane angajate în război. Arătat doar unui număr restrâns de consilieri, paginile au fost folosite prima dată înainte de invazia din 2003 şi erau menite a oferi sprijin şi încurajare lui Bush, creştin ce citea adesea Biblia.
 
Se crede că a vrut să îi facă o favoare președintelui american când a calificat războiul contra terorismului ca fiind o cruciadă, dar apoi şi-a retras cuvintele când a provocat consternare în lumea musulmană.