ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mikel Irastorza, orginar din Spania este considerat a fi unul dintre ultimii presupuși lideri ai organizației separatiste basce, ETA și a fost pus sub acuzare și plasat în arest preventiv miercuri la Paris.

Mikel Irastorza, alături de un cuplu franco-spaniol care îl găzduia au fost inculpați pentru participare la ifnracțiuni cu caracter terorist. Cuplul, deși în libertate, a fost plasat sub control judiciar.

Reținerea spaniolului, sâmbătă, la Ascain (sud-vest), în cursul unei operațiuni comune a poliției franceze și spanionle a reprezentat o lovitură serioasă organizației ETA (Țara bascilor și libertate), deja pe ducă.

Ministrul spaniol de interne a precizat că Mikel Irastorza este „cel mai înalt lider actual al grupării teroriste ETA care scapă de justiție”. Cuplul care l-a găzduit pe bărbat a fost reținut, bănuit că găzduirea s-a făcut în deplină cunoștință a adeziunii sale la mișcarea separatistă.

Aproximativ 200 de manifestanți au protestat față de operațiunea poliției sâmbătă la Ascain, după apelul mai multor mișcări naționaliste basce. Cei trei suspecți au fost transferați la Paris pentru interogatoriu.

ETA, înființată în 1959 în timpul luptei împotriva dictaturii lui Franco este acuzată de moartea a peste 800 de persoane în mai mult de patru decenii de luptă armată pentru independența Țării Basce și a Navarrei, potrivit B1.ro.