ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Custodele Coroanei române, Margareta, și principele Radu au fost primiți marți, cu garda de onoare, de vicepreședintele Senatului Republicii Franceze, Philippe Dallier, care i-a însoțit pe oaspeți în sediul Legislativului de la Paris, Palatul Luxemburg, informează Agerpres.


La începutul întrevederii, Philippe Dallier a evocat tragedia petrecută cu o seară înainte la Catedrala Notre-Dame. De asemenea, acesta a adus în discuție Sezonul România - Franța, subliniind că acesta „permite consolidarea legăturii” dintre cele două țări, „legături foarte vechi, de la Primul Război Mondial”.

Turul Palatului Luxemburg a inclus sala în care se reunește Comisia de apărare a Senatului, Biblioteca și Arhivele Palatului, precum și sala de plen. În Bibliotecă, Custodelui Coroanei române i s-au arătat volume cu portrete ale Regelui Ferdinand, vechi ilustrații ale Dunării, dar și vechi schițe ale Catedralei Notre-Dame dintr-un volum de epocă. 

Custodele Coroanei, Margareta, și principele Radu efectuează, de luni până vineri, o vizită la Paris și Reims, având planificate vizite la Crucea Roșie, Muzeul Luvru și Comitetul Național Olimpic.

Vizita este organizată la invitația autorităților franceze pentru a marca 100 de ani de când, în martie și aprilie 1919, Regina Maria a reprezentat Regatul României la Paris într-un demers diplomatic. Deși regina Maria era suveran-consort și nu șef de stat, intervenția ei în favoarea Regatului României, după încheierea Primului Război Mondial, a fost decisivă, jucând un rol important pentru recunoașterea Marii Uniri la Conferința de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 - 21 ianuarie 1920).

Regina Maria a fost distinsă, acum o sută de ani, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze, iar, acum 10 ani, Majestatea Sa Margareta a fost distinsă cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze în 2009.