ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar, Viktor Orban, și-a manifestat luni satisfacția pentru voința afișată de Donald Trump de a apăra principiul „America pe primul loc", afirmând că este un „permis de liberă trecere" pentru toate națiunile de a face același lucru și a-și promova propriile interese, scrie AFP.
 
Sloganul noului președinte este „un permis de liberă trecere eliberat de la cel mai înalt nivel mondial pentru a pune în prim plan propriile noastre interese. Este formidabil, este o mare libertate, un mare cadou", a declarat premierul naționalist și conservator într-un discurs la Budapesta.
 
Viktor Orban, care a fost unul dintre puținii șefi de executiv care și-au afișat deschis sprijinul pentru Donald Trump în timpul campaniei sale, vede în țelul fixat de președintele american o întoarcere binevenită la „era bilaterală", în special în domeniul economic și militar.
 
Ostil Uniunii Europene supranaționale și delegării suveranității, liderul ungar, care a luat cuvânt cu prilejul unui forum economic, a îndemnat Europa să abandoneze "iluzia federalismului".
 
În schimb, el a pledat pentru relansarea proiectului apărării europene care să le permită statelor membre ale UE să își asigure propria apărare.

Salutând dorința lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidențialele franceze, de a aborda această chestiune în cursul vizitei efectuate luni la Berlin, Viktor Orban și-a exprimat speranța ca acesta va fi "viitorul președinte al Franței" după alegerile prezidențiale din luna mai.