ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De mai mulți ani, Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a încetat să mai primească bani gheață de la familiile regale arabe și nu o va mai face nici pe viitor.

Angajamentul lui Charles a fost comunicat public de către o „importantă sursă regală”, informează BBC.

Promisiunea moștenitorului Coroanei britanice vine după un articol fulminant din The Times, în care se scrie că un fost prim-ministru al Qatarului i-a dat Prințului Charles valize și pungi pline cu bani gheață în trei rânduri, în perioada 2011-2015.

Banii proveneau se pare de la șeicul Hamad bin Iassim bin Jaber Al Thaner, fost prim-ministru al Qatarului între 2007 și 2013.

În 2017, Hamad bin Iassim a declarat că „poate” guvernul său a finanțat Frontul Al-Nusra din Siria, o aripă a organizației teroriste Al-Qaida.

Presa britanică l-a numit pe bin Iassim „omul care a cumpărat Londra”, deoarece are în proprietate directă sau deține participații la numeroase clădiri și companii amplasate la cele mai selecte adrese din capitala Angliei.

Sursa regală a declarat pentru BBC că banii de la șeic reprezentau un „cadou”, care „a fost trimis imediat la organizațiile de binefacere” ale Prințului Charles, iar acestea au decis să le primească.

Ar fi fost vorba de circa 3 milioane de dolari.

Banii au fost dați într-o valiză, într-o geantă sport și într-o pungă de cumpărături.

Un fost consilier al lui Charles a declarat pentru The Times:

„Toată lumea s-a simțit foarte jenată de situație. Singurul lucru pe care am putut să facem a fost să numărăm banii.”

New York Post scrie că asigurarea potrivit căreia banii au fost vărsați imediat organizației de caritate nu a putut spulbera zvonurile din capitala britanică:

„Dezvăluirea a dat apă la moară zvonurilor despre o «cultură a banului pentru favoruri» care îl înconjoară pe Prințul Charles – la numai câteva săptămâni după ce vechiul său asistent, Michael Fawcett, a fost concediat de la organizația de binefacere pe fondul rumorilor că ar fi făcut uz de poziția sa pentru a ajuta un miliardar saudit să primească o «golden visa» și înalte onoruri regale.”

Este vorba de miliardarul saudit Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, care a plătit zeci de mii de dolari în schimbul unei vize ce îi permitea să dobândească cetățenia britanică și un titlul onorific: Comandor al Ordinului de Excelență al Imperiului Britanic.