ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat marți că regatul saudit „se va întoarce la un Islam moderat ce este deschis la toate religiile” - o declarație ce mai mult ca sigur va stârni iritarea extremiștilor conservatori, anunță Al Jazeera.

Oficialul saudit a adăugat că Arabia Saudită „va eradica promotorii ideilor extreme”, afirmând că, în trecut, acest fapt nu era implementat în regatul saudit. 

„Ne întoarcem la statul care eram înainte - o țară cu un Islam moderat ce este deschisă la toate religiile lumii”, a afirmat oficialul saudit. 

Într-un interviu acordat ulterior cotidianului The Guardian, Salman a afirmat că statul ultra-conservator a fost „anormal” în ultimii 30 de ani, dând vina pe doctrinele rigide ce au guvernat societatea saudită în răspuns la revoluția iraniană, revoluție față de care liderii saudiți „nu au știut cum să răspundă”. 

„Ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani nu reprezintă Arabia Saudită. Ce s-a întâmplat în regiune în ultimii 30 de ani nu reprezintă Orientul Mijlociu. După revoluția din Iran din 1979, oamenii au căutat să copieze acest model și în alte țări, una dintre ele fiind Arabia Saudită. Noi nu am știut cum să răspundem acestui fapt. Iar această problemă s-a răspândit peste tot în lume. Acum este momentul să scăpăm de ea”, a detaliat acesta în interviul acordat cotidianului britanic. 

„Noi pur și simplu ne întoarcem la ce a urmat acelui moment - un Islam moderat deschis tuturor religiilor din lume. 70% din populația saudită este sub vârsta de 30 de ani, și sincer, noi nu vom mai irosi încă 30 de ani în combaterea ideilor extremiste, de aceea, le vom distruge acum, imediat”, a declarat prințul moștenitor. 

Salman a făcut aceste declarații în cadrul unui summit financiar organizat în capitala saudită, Riyadh. În cadrul acestui eveniment, oficialul saudit și-a exprimat speranța în noua generația de a avea abilitatea de a se adapta la economia post-petrol. 

Aceste noi declarații vi la doar câteva săptămâni după ce Arabia Saudită a luat decizia istorică de a permite femeilor saudite să șofeze, începând cu vara anului viitor. În ciuda nenumăratelor promisiuni de reformare a regatului saudit, Arabia Saudită continuă actele de represiune împotriva activiștilor pentru drepturile omului.