ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Subiectul „Kosovo” este în continuare cel mai fierbinte punct de discuție în Serbia vecină. Recent, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei a adoptat o nouă declarație în care proclamă că provincia Kosovo este și va fi „inima Serbiei”. Mai mult decât atât, Sinodul a adoptat și numele de „Patriarhia de Pec”, pentru a accentua legăturile străvechi cu Kosovo și Metohia.

Președintele Serbiei, Alexandr Vucici, nu este prea încântat de hotărârile Bisericii Ortodoxe din țara sa. Vorbind jurnaliștilor la Baku, acolo unde se află într-o vizită oficială, Vucici a spus că deși respectă Biserica, crede că aceasta nu ar trebui să ia decizii politice.

„Biserica nu ar trebui să ia decizii politice cheie și cu certitudine are dreptul să-și exprime o opinie. Suntem un stat secular și respect Biserica foarte mult. Nu sunt un mare credincios, dar sunt credicios. Nu cred că am făcut așa puțin, ca premier și ca președinte...cred că va fi greu să găsim pe cineva care a făcut mai mult pentru Biserica Serbiei”, a spus el.

Această declarație vine ca un răspuns la un articol din presa belgrădeană, conform căruia Vucici ar considera că Biserica este de vină pentru faptul că există atât de multă opoziție în societate la cedarea completă a provinciei în mâinile albanezilor.

Mitrolitul Muntenegrului, ÎPS Amfilohie, a replicat imediat celor care au atacat Biserica pe problema Kosovo: „Ceea ce este scris în psalmi se potrivește și pentru Kosovo: Puterea nu este în numere. Kosovo este pământ sfânt, oricine are un simț al demnității umane știe asta”.

Vorbind la Seminarul Teologic de la Belgrad, Mitropolitul Amfilohie a adăugat că fraza exprimată de Patriarhul Irineu - ceea ce este luat cu forța, va fi returnat: ceea ce este dat altuia este pierdut pentru vecie - „ar trebui înțeleasă de mormolocii noștri care nu știu ce sunt oamenii autentici, dar în schimb sacrifică totul de dragul colonului, acceptând civilizația euro-americană, care este mai rea decât comunismul”, relatează B92.
 
Președintele Vucici a declarat în repetate rânduri că dorește găsirea unei soluții de compromis la problema Kosovo, fără de care țara sa nu poate intra în Uniunea Europeană. Kosovo și-a declarat unilateral independența în 2008, dar în ciuda presiunilor marillor puteri, Belgradul nu recunoaște acest act.

Patriarhul Irineu al Serbiei, despre avort: „În loc să fie purtători de copii, să fie fericiți că prin ei vine o viață nouă în lume, oamenii fac ceea ce animalele nu fac”