ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce Marea Britanie face eforturi pentru combaterea epidemiei noului coronavirus, cancerul ar putea lua până la 18.000 de vieți.

Restricțiile impuse în Marea Britanie din cauza pandemiei de coronavirus în Marea Britanie ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer anul viitor din cauza lipsei testării, diagnosticării și amânării tratamentelor, avertizează cercetătorii, citați de dpa.

Acestea au dus la suspendarea sau limitarea diferitelor servicii medicale, inclusiv în domeniul oncologiei, și pot duce la o creștere cu peste 50% a deceselor provocate de cancer în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetări pentru sănătate DATA-CAN și University College London (UCL).

Date colectate de la principalele centre oncologice indică o scădere de 76% a trimiterilor la spitale de specialitate și de 60% a programărilor pentru chimioterapie, de la introducerea măsurilor de distanțare socială în Regatul Unit, la sfîrșitul lunii martie. „Constatările noastre demonstrează un mare potențial de consecințe neintenționate ale răspunsului la pandemia de COVID-19 și care i-ar putea afecta negativ pe pacienții cu cancer și alte probleme medicale”, spune autorul principal al studiului, Alvina Lai, de la Institutul de informatică medicală al UCL.

„Impactul general al situației de urgență cu COVID-19 asupra deceselor în rândul pacienților cu cancer ar putea fi substanțial", a declarat și Harry Hemingway, profesor de epidemiologie clinică și directorul Institutului de informatică medicală al UCL.

Acesta a menționat schimbarea rapidă a protocoalelor de diagnosticare și tratament, măsurile de distanțare socială, modificarea comportamentului oamenilor care au nevoie de medic,  impactul conomic al pandemiei și decesele provocate de infecția cu coronavirus.