Norvegia urmează să analizeze mai multe decizii controversate privind protecția copilului, deja celebra Barnevernet, în care a fost implicat un expert condamnat la închisoare pentru descărcarea a sute de imagini cu copii abuzați, relatează BBC.
 
Timp de mai mulți ani, acest psihiatru a recomandat ridicarea copiilor din familiile în care se considera că sunt abuzați.

El a fost condamnat la doi ani de închisoare de către un tribunal din Oslo în aprilie 2018.

Barnervernet a devenit cunoscută în România din cauza cazului familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost separați de părinți pe motive religioase.


Decizia de a reanaliza cazurile a fost luată după o investigație BBC. O familie și-a primit deja înapoi copiii, care fuseseră luați de acasă la recomandarea psihiatrului condamnat. Agenția de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, a fost criticată de mai mulți părinți și profesioniști în îngrijirea copiilor, care susțin că, de multe ori, copiii sunt luați de acasă fără o justificare potrivită.

Psihiatrul în vârstă de 56 de ani, care nu este identificat pentru a-i proteja copiii, a recunoscut că a descărcat aproximativ 200.000 de poze și peste 12.000 de videoclipuri în care copiii sunt abuzați sexual. El a declarat că vizionează aceste materiale de 20 de ani.

În acest timp, el a a fost numit în Comisia de Experți privind Copiii, care gestionează recomandările privind grija copiilor din Norvegia. El a fost angajat și ca expert de mai multe localități din Norvegia. Licența sa a fost revocată de autorități.

În iunie, Ministerul Copiilor și Egalității a informat BBC că nu va comenta privind acest caz și a refuzat o cerere de interviu.

Acum, ministerul a cerut autorităților locale să investigheze cazurile din trecut ale psihiatrului, implicând și părinții. Borge Tomter, care se ocupă de protecția copilului la minister, a declarat: „Cred că vom analiza toate cazurile, dacă va fi posibil”, adăugând că încă nu știe despre câte cazuri este vorba.

Psihiatrul a declarat acum 10 ani că a fost angajat ca expert în 50-75 de cazuri privind protecția copilului.

Comisia de Experți privind Copiii analizează în jur de 750 de recomandări în fiecare an. Șefa comisiei, Katrin Koch, a declarat în iulie că a analizat câteva dintre rapoartele psihiatrului și nu a găsit nimic în neregulă

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews