ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ancheta în vederea destituirii președintelui american Donald Trump intră într-o etapă oficială joi, în Congres, au anunțat democrații. Încă o „mascaradă”, le-au replicat republicanii, care consideră că totul nu este decât „o vânătoare de vrăjitoare”.

Dacă nu au reușit cu scandalul RussiaGate, opoziția democrată caută, de la sfârșitul lui septembrie, să stabilească dacă președintele SUA a abuzat de puterea sa în scopuri personale atunci când a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la rivalul său, Joe Biden.

Casa Albă a calificat drept „o escrocherie” proiectul de rezoluție democrat dezvăluit marți, ce vizează crearea unui cadru oficial pentru procedura de destituire a președintelui republican Donald Trump, transmite AFP, conform Agerpres.

Proiectul de rezoluție ce va fi supus votului joi în Camera Reprezentanților va „autoriza o nouă serie de audieri fără respectarea drepturilor președintelui de a se apăra”,  a denunțat Casa Albă într-un comunicat de presă, subliniind că „drepturile Casei Albe rămân nedefinite, neclare și incerte”.

Congresmenii democrați au prezentat marți un proiect de rezoluție ce fixează cadrul procedurii de destituire a președintelui Trump și care prevede, printre altele, să acorde președintelui SUA mijloacele de a se apăra cu condiția ca acesta să coopereze în cadrul anchetei.

Proiectul a fost anunțat luni de lidera democraților din Congres, Nancy Pelosi. Votul de joi va reprezenta prima oportunitate de a măsura sprijinul democraților pentru susținerea procedurii de destituire și de a test dacă unii republicani sunt gata să renunțe la sprijinul acordat locatarului de la Casa Albă.

Democrații din Camera Reprezentanților au decis în urmă cu mai bine de o lună să investigheze dacă Donald Trump a abuzat de prerogativele sale prezidențiale când ar fi solicitat Ucrainei să-l ancheteze pe democratul Joe Biden, posibil rival al actualului șef de stat american la alegerile prezidențiale din 2020.

Până în prezent au avut loc aproximativ 10 audieri cu ușile închise, parlamentarii solicitând, de asemenea, numeroase documente.


Textul stabilește mai întâi cadrul audierilor publice realizate de comisia pentru informații. El permite republicanilor - minoritari în în acest for legislativ - să participe la audierea martorilor și, de asemenea, în anumite condiții, să convoace propriii martori.

Rezoluția stabilește, de asemenea, procedurile de transfer al probelor strânse către comisia juridică care, într-o a treia etapă, va avea sarcina de a redacta eventualele articole de spunere sub acuzare a președintelui.

În această etapă „va fi permisă participarea președintelui și a avocaților săi”, conform proiectului de rezoluție. În plus, apărarea lui Donald Trump va putea să solicite noi audieri sau documente suplimentare, să examineze încrucișat martorii sau să formuleze obiecții.