ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procedura de destituire a președintelui Donald Trump se apropie de final, senatorii democrați părând că au eșuat joi în tentativa de a aduna voturile necesare pentru convocarea de martori în acest proces.

Senatorii democrați par să fi eșuat joi în tentativa de a aduna voturile necesare pentru convocarea de martori în procesul de destituire a președintelui american Donald Trump, notează vineri Reuters. Vineri ar putea fi ziua decisivă pentru Donald Trump și ancheta în care este acuzat. Democrații au încercat să obțină sprijinul a cel puțin patru republicani în demersul lor, dar speranțele par să se fi spulberat după ce senatorul republican Lamar Alexander, care era indecis, a declarat că nu mai sunt necesare dovezi suplimentare în acest caz, a informat FoxNews.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere și obstrucționare a Congresului.

Iata însăă că decizia lui Alexander pare să grăească încheierea procesului desfășurat timp de două săptămâni în Senat.

Senatoarea republicană Susan Collins anunțase că va sprijini convocarea martorilor, însă democrații mai au nevoie de încă trei voturi pentru a întruni majoritatea de 51 care le-ar permite să cheme martori și să prelungească astfel procesul.

Pentru demiterea președintelui este nevoie de votul a două treimi dintre membrii Senatului, ceea ce va face improbabilă înlăturarea sa din funcție.

Democrații sperau, pentru a se salva, în  audierea lui fostului consilier pentru securitate națională, John Bolton, în urma informațiilor - pe care acesta nu le-a negat - că, într-o carte ce urmează să apară, că Donald Trump i-ar fi spus că dorea să înghețe ajutorul militar de 391 milioane de dolari către Ucraina până când Kievul îi va ancheta pe Joe și Hunter Biden.

Pentru vineri se așteaptă ca fiecare tabără să-și prezinte pledoariile finale înainte ca Senatul să decidă cu privire la convocarea martorilor.

Senatorul Adam Schiff, principalul acuzator din partea democraților în acest proces, a propus ca ambele părți să audieze cu ușile închise depozițiile vreme de o săptămână, timp în care Senatul să revină la treburile curente.

Nu există însă niciun indiciu că solicitarea sa a fost luată în considerare de republicani.

Chiar dacă ședința de vineri s-ar putea prelungi până târziu în noapte, un consilier republican a spus că, prin artificii procedurale, votul privind achitarea lui Trump ar putea fi amânat pentru sâmbătă sau chiar luni, ceea ce ar asigura o audiență mai mare în rândul publicului american.

Achitarea lui Trump i-ar permite președintelui să ceară răzbunare exact în momentul în care Partidul Democrat dă startul luni, 3 februarie, alegerilor primare pentru desemnarea candidatului său la președinție.