ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Impeachment a devenit cuvântul cheie în SUA de câteva săptămâni. O expresie pentru toți, acuzatori și acuzați, analiști și susținători ai ambelor părți. Senatorii democrați vor încerca pentru a doua oară să-l aducă pe fostul președinte Donald Trump, în instanță. În cauză, așa zisa sa implicare în asaltul asupra Capitoliului.
 
Până acum câteva zile, majoritatea presei americane paria totul pe condamnarea lui Donald Trump. Dar, de cîteva zile ceva s-a schimbat, sau mai bine zis cineva a observat că în acest caz nu există un juriu popular, în schimb cifrele sunt cele care contează.
 
Prin punerea sa sub acuzare, pentru a doua oară în mai puțin de un an și jumătate, democrații urmăresc să-l împiedice pe Trump să mai dețină vreo funcție federală. Și de asemenea, să blocheze o eventuală candidatură a republicanului în 2024 pentru un al doilea mandat.

La 13 ianuarie, democrații au votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump, la două zile după lansarea celei de-a doua proceduri de destituire. „Remarcile lui „au încurajat - și probabil au condus - acțiunea anarhică de pe Capitol Hill”, au susținut reprezentanții Camerei.

Un act de „teatru politic”: așa definesc apărătorii lui Trump cel de-al doilea proces de punere sub acuzare, într-un scurt memoriu în care susțin neconstituționalitatea procedurilor împotriva unui președinte. 

Cifrele din ultimele zile arată însă că există o  problemă mare de tot pentru democrați. După toate probabilitățile, nu vor ajunge la fatidica cifră de 67 din Senat.
 
Acesta este numărul magic necesar pentru a-l condamna pe fostul președinte. Joe Biden știe deja acest lucru și, în ajunul învestirii noilor oficiali aleși în Camera Superioară a Congresului, acuzatorii puteau conta doar pe 60 de voturi. Odată ce sesiunea a început, numărul a scăzut din la 55, cu douăsprezece mai puțin decât pragul necesar pentru condamnarea lui Trump. Iar semnalul vine de la Senat: încă o dată Trump are șanse să le dea peste nas celor care îl vor condamnat. În ceea ce senatorul John Boozman a numit „un test politic”, 45 din cei 50 de republicani au votat în favoarea neconstituționalității procesului lui Trump.

„Este cea mai bună indicație a modului în care se va termina”, a spus Mike Rounds, senator republican din Dakota de Sud. Presa americană a subliniat că, cel mai important este faptul că, printre cele 45 de voturi se numără și cel al lui Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat. Republicanul este considerat acul decisiv care va înclina balanța. Deși a lăsat impresia că este de acord cu procesul de destituire, iar Partidul Democrat s-a bazat pe influența sa asupra altor republicani,  McConnell le-a dat decisiva. 
 
Dacă destituirea lui Trump nu va reuși, așa cum este de așteptat, democrații vor suferi prima înfrângere semnificativă post-electorală a lui Joe Biden.