ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Franța se discută  mult în aceste zile pe marginea așa numitei „PMA pentru toți”, adică procrearea medical asistată. Pentru toată lumea, in special pentru cuplurile de lesbiene și femei singure.  Mii de francezi au semnat însă împotriva acestor tehnici, respingând o astfel de „ideologie”.  În prezent, în Franța procrearea medical asistată (PMA) – sau reproducerea umană asistată medical (RUAM) – este rezervată în Franța doar cuplurilor heterosexuale care nu pot avea copii în mod natural.

Site-ul italian I Tempi publică manifestul semnat în Franța de peste 1600 de medici și profesioniști din domeniu  care spun NU „PMA pentru toți". 

Este textul care a primit mai multe semnături în istoria modernă a medicinei franceze și se referă la cererea care a venit din partea societății civile și a unor reprezentanți ai guvernului, pe marginea propunerii de aprobare a inseminării artificiale a cuplurilor de lesbiene și a femeilor singure. Ar fi pentru prima dată când în Franța o lege permite "în mod voluntar" nașterea unor copii fără tată.

„În urma apelului apărut la 17 martie 2016 în Le Monde, semnat de 130 de medici și biologi, intitulat „Noi, medicii, am ajutat cuplurile de homosexuali să aibă un copil, chiar dacă legea interzice acest lucru" și după recentele declarații ale lui René Frydman, care cere PMA (procrearea asistată medical) pentru toate femeile;

Noi, medicii, implicați în viața de zi cu zi a concetățenilor noștri, dorim prin acest manifest să amintim care sunt rolurile, limitele și exigențele profesiei noastre.

Autoritățile și utilizatorii sunt foarte tentați să adopte tehnici bio-medicale în scopuri partizane. Avertizăm împotriva acestor ispite și amintim că:

1. Medicina este mai presus de toate o artă în serviciul bolnavilor. Cele două obiective principale ale medicinei sunt prevenirea bolilor și tratarea bolnavilor.

2.Primul motto al medicului este: „Primum non nocere” - „În primul rând să nu faci rău!" – 
 
3. Nu este datoria medicului să judece viața. Chiar și atunci când trebuie să acompanieze cuplurile sterile care doresc un copil, medicul nu are dreptul de a face orice numai pentru a se naște un copil
 
4. Doctorul nu trebuie să fie în serviciul unei ideologii, indiferent care ar fi ea. Selecția rasei, eugenia, dopajul, experimentele pe om, „fabricarea” copiilor în afara complementarității dintre bărbat și femeie este străină de scopurile medicinei.

5. Este sarcina Consiliului Ordinului Medicilor, expresie a profesiei noastre, să respecte normele deontologiei medicale.
 
6. Ca cetățean, medicul este supus legii.  În ceea ce privește Statul,  acesta  nu trebuie să-și depășească rolul său, cerând medicului să efectueze tehnici contrare eticii medicale.