ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul  TPI a cerut miercuri închisoarea pe viață împotriva fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, supranumit 'Măcelarul din Balcani', acuzat că a desfășurat o 'epurare etnică' a unei părți a Bosniei în vederea creării unui stat sârb pur din punct de vedere etnic, relatează AFP și Reuters. 


"Ar fi o insultă la adresa victimelor și un afront adus justiției de a-l condamna la oricare altă pedeapsă în afară de închisoarea pe viață", a declarat procurorul Alan Tieger în fața Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI) la Haga.

În vârstă de 74 de ani, Mladici este inculpat pentru două capete de acuzare de genocid. Mladici respinge acuzațiile.
 
Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost condamnat la sfârșitul lunii martie de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie la 40 de ani de închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității în timpul războiului din Bosnia, conform Agerpres. 
 
Ratko Mladici, urmărit timp de 16 ani și Radovan Karadzici, fost lider politic al sârbilor din Bosnia, arestat în 2008, sunt considerați principali responsabili pentru masacrul de la Srebrenița, pe care instanțele internaționale îl consideră genocid.

Enclava Srebrenița a fost plasată sub protecție ONU până pe 11 iulie 1995, când a fost invadată de forțele sârbilor bosniaci. Dotați cu armament insuficient, membrii olandezi ai trupelor ONU nu au opus rezistență.

Trupele sârbilor bosniaci au executat circa 8.000 de băieți și bărbați musulmani, fiind vorba de cel mai grav masacru comis în Europa după cel de-al doilea Război Mondial.