ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat CNN, Karim Khan, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), a susținut că unii lideri politici i-au spus că CPI a fost construită pentru Africa și pentru „huligani ca Vladimir Putin”.

CPI este prima și singura instanță internațională permanentă care are competența de a urmări în justiție persoane pentru genocid, crime împotriva umanității, crime de război și agresiune.

Statele membre ale Curții sunt obligate să aresteze imediat persoana căutată dacă se află pe teritoriul lor. Israelul și SUA, cel mai mare aliat al națiunii evreiești, nu sunt membre ale CPI.

Khan nu a precizat la ce lider sau la ce lideri aleși se referea, dar și-a exprimat dezaprobarea față de amenințările aparente din partea SUA privind intenția CPI de a solicita mandate de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului. CPI cere, de asemenea, un mandat de arestare pentru Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării. Ambii au fost acuzați de crime de război.

Decizia Curții de a urmări în justiție autoritățile israeliene a fost întâmpinată cu furie de Israel și de SUA.

„Țintiți Israelul și vă vom ținti pe voi. Dacă veți merge mai departe cu măsurile indicate în raport, vom trece la încetarea întregului sprijin american pentru CPI, vă vom sancționa angajații și asociații și vă vom interzice accesul dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră pe teritoriul Statelor Unite”, se arată într-o scrisoare semnată de câțiva senatori.

De asemenea, președintele american Joe Biden calificase acuzațiile împotriva Israelului drept "scandaloase".

"Permiteți-mi să fiu clar, respingem cererea CPI de emitere a unor mandate de arestare împotriva liderilor israelieni", a declarat Biden la un eveniment organizat luni la Casa Albă cu ocazia lunii moștenirii evreilor americani.

Într-un interviu acordat luni la CNN, Khan a descris scrisoarea ca fiind o amenințare, susținând că valorile CPI sunt sinonime cu credințele americane.

„Și, bineînțeles, unii lideri aleși mi-au vorbit și au fost foarte tranșanți: «Această curte este construită pentru Africa și pentru huligani ca Putin», a fost ceea ce mi-a spus un lider de rang înalt", a declarat Khan, adăugând că „noi nu o vedem așa".

"Nu ne vom lăsa influențați de diferitele tipuri de amenințări, dintre care unele sunt publice, iar altele poate că nu sunt", a adăugat în interviul pentru CNN, citat de stiripesurse.ro

De asemenea, CPI solicită mandate de arestare pentru trei șefi ai Hamas - Yahya Sinwar, liderul grupării militante palestiniene, Mohammed Al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Acuzațiile împotriva liderilor Hamas includ "exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție".

Netanyahu și Gallant sunt acuzați de "provocarea exterminării, provocarea înfometării ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului".

Toate acuzațiile sunt în legătură cu războiul actual dintre Israel și Hamas.

Israelul se confruntă, de asemenea, cu o acuzație separată de presupus genocid la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), formulată de Africa de Sud.

Biden a declarat că Israelul nu comite un genocid în Gaza.

"Contrar acuzațiilor aduse împotriva Israelului de către Curtea Internațională de Justiție (CIJ), ceea ce se întâmplă în Gaza nu este genocid. Respingem acest lucru", a adăugat Biden.