ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Destul cu terorismul „noilor infectați”, destul cu comunicarea incompletă pe care o fac instituțiile statului și guvernul, care continuă să neliniștească populația. Este mesajul extrem de dur lansat profesorul italian Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Profesorul italian susține, contrazicându-i pe experții și liderii politici care continuă să agite amenințarea creșterii numărului de infectări în peninsulă, că ituația epidemică s-a schimbat profund din primele luni ale anului 2020, că virusul nu mai este atât de patogen, iar contagiozitatea sa a scăzut semnificativ. De aceea, spune Remuzzi, este incorect ca autoritățile să continue să prezinte zilnic datele referitoare la infecție, interpretându-le așa cum o făceau în martie.
 
Practic, Remuzzi atacă frontal guvernul și autoritățile sanitare, susținând că „Institutul Superior al Sănătății și guvernul trebuie să realizeze cât de mult și cum s-a schimbat situația de la data de 20 februarie. ”Trebuie să comunicați oamenilor aceste lucruri. În caz contrar, contribuiți, poate involuntar, la răspândirea fricii nejustificate”, afirmă  profesorul italian.

Chiar și în cazul Lombardiei, de unde provind 70% din noile cazuri zilnice de pozitivi, „trebuie să explicăm oamenilor ce se întâmplă, pentru că pe bună dreptate se sperie când aud aceste date. Aici, la Institutul Mario Negri, urmează să publicăm un studiu care conține câteva informații utile pentru ca oamenii să înțeleagă ”, spune profesorul italian. 

Studiul ce urmează să fie publicat a fost realizat de 133 de cercetători de la institul Mario Negri și 298 de angajați din Brembo. „În total, sunt analizate patruzeci de cazuri de teste pozitive covid 19, care, cu toate acestea, sunt cazuri de pozitivitate cu o sarcină virală foarte scăzută, non-contagioasă. Le numim contagiuni, dar sunt persoane pozitive care nu transmit boala. Așadar, a comenta zilnic datele care sunt furnizate de autorități este inutil, deoarece este vorba despre pozitivitate care nu are repercusiuni în viața reală”, afirmă Remuzzi.

În ceea ce privește incidența ridicată din Lombardia, profesorul explică faptul că „a existat un număr foarte mare de pacienți, virusul s-a transformat foarte mult, iar acestea sunt reziduurile acestei răspândiri”.

Totul stă în cantitatea de moleculă ARN a virusului, dar „numărul de cazuri noi poate îngrijora persoanele care au atât de puțin RNA în test încât nici nu pot infecta celulele. În contactul cu ARN-ul adevăraților pozitivi, cei din lunile martie și începutul lunii aprilie, celulele au murit în câteva ore. Însă nimeni de la ISS sau Protecția Civilă nu vine să explice oamenilor asta”, afirmă Remuzzi, care continuă să citeze un alt studiu, realizat de „Centrul pentru prevenirea bolilor din Coreea”. Conform acestui document, „în cazul unui număr de 285 de persoane asimptomatice pozitive au fost urmărite 790 din contactele lor directe. Câte noi cazur i de pozitivi au fost descoperite? Zero. Și nu vă mai dau exemple și alte studii care merg în această direcție”.


Prin urmare, în acest moment, nu mai contează numărul generic de testați. ”Institutul de Sănătate și guvernul trebuie să califice noua pozitivitate sau să permită laboratoarelor să facă acest lucru, explicând oamenilor că o pozitivitate mai mică de o sută de mii de exemplare nu este contagioasă, prin urmare nu are sens să rămâi acasă, să te izolezi, așa cum nu mai este prea util să mai faci anchete epidemiologice, care erau bune la începutul epidemiei”, afirmă profesorul  italian.

Sistemul actual bazat pe testări „merge înainte într-un mod birocratic, cu reguli care nu țin cont de ceea ce știm din literatura științifică”. Adică „desigur, virusul este același. Dar din motive pe care nu le știe nimeni și, din acest motiv, și poate din cauza asta este greu pentru unii să recunoască, în aceste testări există puțin, mult mai puțin decât înainte. Și acest lucru trebuie luat în considerare”, spune Remuzzi.