ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Izolarea este o armă medievală care se poate ca în Marea Britanie să fi ucis mai multe persoane decât au fost salvate, a declarat profesorul de biofizică Michael Levitt, laureat al Nobelului pentru Chimie în 2013, într-un interviu pentru The Telegraph.
 
Închiderea decretată de guvernul britanic pentru a opri covid-19 a reușit să ucidă mai multe persoane decât a salvat, spune Michael Levitt, unul dintre oamenii de știință care s-au opus măsurilor impuse de autoritățile de la Londra și care a anticipat că Marea Britanie va depăși covid-19 în câteva săptămâni. „Cred că izolarea nu v-a salvat viața”, spune profesorul  de la Universitatea Stanford, adăugând că, în opinia sa, asta „a costat viața” unora.
Omul de știință britanico-americano-israelian consideră că, deși măsurile luate ar fi salvat unii oameni de accidente rutiere sau „lucruri similare”, daunele sociale - abuzurile domestice, divorțurile, alcoolismul - au fost extreme în acestă perioadă, fără să mai vorbim cei „care nu au fost tratați pentru alte boli”.
 
Potrivit profesorului, „adevăratul virus a fost virusul panicii” - de care liderii mondiali au fost „încarerați” din motive care încă nu sunt „clarificate”, situație la care, spune el, s-a adăugat „o absență a dezbaterilor”.
 
Levitt sugerează că, având în vedere numărul mare de persoane asimptomatice, virusul s-ar fi „răspândit deja pe scară largă” atunci când autoritățile din Marea Britanie au decis măsurile de închidere și izolare. „ În acel moment ar fi putut foarte bine să păstreze totul deschis, ca Suedia, și nu s-ar fi întâmplat nimic”, spune el.

Deși „nu există nicio îndoială că o epidemie poate fi oprită prin izolare”, aceasta este însă o „armă foarte puternică și foarte medievală”, subliniază Levitt. El spune că epidemia „ar fi putut fi oprită la fel de eficient cu alte măsuri sensibile precum „măștile și unele forme de distanțare socială”.
 
„Cred că blocada impusă va face mult mai mult rău decât viețile salvate”, a conchis profesorul.

Levitt l-a avertizat încă din martie pe Neil Ferguson, consilier guvernamental, că a supraestimat numărul potențial de decese de coronavirus „de 10 sau de 12 ori”. Modelul lui Ferguson - care vorbea de cifre apocaliptice de până la 500.000 de decese în Marea Britanie, dacă nu se iau măsuri de distanțare socială - a fost un factor-cheie în decizia premierului Boris Johnson de a bloca țara, abandonând planul inițial pentru o simplă atenuare a epidemiei .

Profesorul a insistat timp de două luni că planeta va învinge coronavirusul mai repede decât au prevăzut mulți alți experți și că în majoritatea țărilor rata deceselor de covid-19 ar fi echivalentă cu decesele normale dintr-o lună.
 
„Problema cu epidemiologii este faptul că ei simt că e de datoria lor să sperie oamenii și să îi trimită în izolare, în distanțare socială. Așa că spui „vor fi un milion de morți”, iar când vezi că au fost doar 25.000 spui „este așa pentru că ați ascultat de sfatul meu”. Așa s-a întâmplat cu Ebola și cu gripa aviară”, a declarat Levitt.

The Telegraph menționează că Levitt a prevăzut că cele mai multe țări vor avea o rată nu foarte mare a deceselor provocate de COVID-19, care numeric ar echivala cu o a treisprezecea luna de decese într-o perioadă normală, fără pandemie.

Predicția biofizicialului s-a bazat pe analiza datelor provenit din 78 de țări cu peste 50 de cazuri raportate de coronavirus și a ajuns la concluzia că virusul nu va atinge niciodata tipul de creștere exponențială pe care o estimau cercetătorii de la The Imperial College.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din Marea Britanie depășește în prezent 266.000, în timp ce peste 37.000 de persoane au murit din cauza covidului-19.

Levitt a câștigat Premiul Nobel pentru dezvoltarea unor modele complexe pentru sisteme chimice și a aplicat capacitățile sale de analiză și modelare pentru a estima traiectoria virusului.
 
 Întrebat dacă se așteaptă la o nouă izbucnire a pandemiei, profesorul Levitt a răspuns: ”Cel mai mult mi-aș face griji în legatură cu China. Eu am 73 de ani și mă simt foarte tânăr. Nu-mi pasă deloc de acest risc. Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de a muri de boală este atât de mare, încât acum e momentul să-ți cumperi o motocicletă sau să te duci la schi”.