ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Centrală de Informații a SUA și agenția Stratfor anticipează schimbări majore pentru continentul european până în 2025. 

CIA consideră că continentul european va fi în viitorul apropiat împărțit în trei: „noul”, „vechiul” și „(creștin) ortodox” , scrie ziarul belgradean  Vecernje Novosti, citat de postul de televiziune B92,

În același timp, Stratfor profețește schimbări majore -  consolidarea Poloniei și a României printr-un parteneriat strategic cu SUA, creșterea Turciei ca putere regională și scăderea influenței Germaniei.

Potrivit CIA, până în 2020 va exista un bloc vestic, „Vechea Europă”, alcătuită din Germania, Franța, Austria, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Suedia, Norvegia, Finlanda; iar „Noua Europă” ar include Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Croația - iar aceste țări, mai ales fostele state din Pactul de la Varșovia, vor forma bastionul militar american principal din Europa.

Cu un deceniu în urmă, CIA a prevăzut, de asemenea, că Europa se va confrunta cu o mare criză, făcând dificilă aderarea statelor balcanice la UE. Din acest motiv, se anticipa încă de atunci că state precum România, Serbia, împreună cu Grecia, Bulgaria și Macedonia vor forma „Grupul Ortodox” - care ar include, surprinzător, și Bosnia-Herțegovina, Albania, precum și Kosovo, care este tratată ca entitate separată.

Între timp, statele est-europene din „Zona Catolică”, ar intra sub patronajul SUA, au anticipat cei de la CIA.

Criza care a început în 2008, momentul în care UE a fost în dificultate, a zdruncinat unitatea blocului comunitar, iar Stratfor a prezis că, dacă ar supraviețui, pentru UE ar fi dificil să restabilească această unitate și ar funcționa într-un mod mai restrâns și fragmentat. „În următorul deceniu, Europa va fi definită prin creșterea statelor naționale ca forță motrice pe continent. Numărul statelor naționale va crește probabil prin mișcări secesioniste sau prin destrămarea unor țări", scrie Stratfor într-o proiecție a Europei până în 2025.

Aceste predicții pe zece ani, în care subliniază că relațiile din Europa ar urma să fie imprevizibile și instabile, s-au împlinit deja, lucru care va duce la incapacitatea zonei de liber schimb de a funcționa fără un protecționism mai mare. Acest lucru este de așteptat să lovească Germania, în timp ce Polonia va deveni o putere regională. De asemenea, se subliniază că, până la sfârșitul deceniului, Turcia se va ridica la nivelul unei puteri regionale semnificative, ca principal rival al Iranului.

Declinul economic al Europei se datorează și îmbătrânirii continentului, care, așa cum anticipa CIA, afectează nu numai pierderea puterii de către UE ca actor mondial, dar și soarta NATO și, în general, a vechilor alianțe militare.

Este unanim recunoscut azi că fața Europei se schimbă de la o zi la alta, în mod dramatic, prin valul de migrație, în special din țările musulmane. Cu un deceniu în urmă, CIA a prezis că populația musulmană din Europa va crește de la 22 la 37% până în 2025, ceea ce ar putea spori și mai mult tensiunile pe continent.