ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu publicat despre jihadiștii francezi arată că aceștia sunt în general tineri, atei și cu o stare materială bună, arată Radio France International.

Centrul de Prevenire al Derivelor Sectare legate de Islam a răsturnat prejudecățile legate de profilul celor aleg să devină extremiști, folosind ca pretext, islamul.CPDSI este o organizație privată, înființată de către cercetătoarea și antropoloaga Dounia Bouzar care are ca scop lupta împotriva radicalizării islamice în Franța. Centrul a fost contactat de mai mult de 160 de familii, ale căror mărturii stau la baza acestui raport lung de 90 de pagini. În acest studiu, autorii analizează discursul radical, obiectivul său și vehiculul preferat de propagare: internetul.

Astfel, studiul arată că marea majoritatea a candidaților la jihad provin din clasa de mijloc (67%). În ceea ce privește credințele celor în cauză, studiul arată că majoritatea recruților islamismului radical nu vin din familiile musulmane foarte practicante: 80% din familiile  care au contactat CPDSI se declară atee, restul fiind împărțiți în diferite religii.

Tinerii între 15-21 de ani sunt cei mai pasibili de a deveni extremiști, această categorie de vârstă cuprinzând 63% din candidații pentru Jihad. Peste 40% dintre aceștia sunt depresivi.

"Familiile care au cerut ajutorul Centrului sunt de naționalitate franceză, doar în cazul a 10% dintre acestea, unul dintre bunici s-a instalat în Franța după ce a trăit în Algeria, Antile, Maroc sau Tunisia. Studiile anterioare arătau că tinerii radicalizați se simțeau fără teritoriu, de nicăieri. Noul discurs terorist, însă, îi atinge și pe cei care nu au aceste sentimente, sunt foarte bine ancorați în societatea în care trăiesc, indiferent dacă sunt urmași ai imigranților sau nu. Sentimentul de exil,  legătura cu imigrația sau pur și simplu raportul cu teritoriul în care trăiesc nu mai reprezintă un indicator determinant în profilul tinerilor atinși azi de radicalizare. Concluzia îngrijorătoare a raportului este că discursul radical face victime și în rândul tinerilor care merg la școli foarte bune și excelează în domeniile lor. Discursul radical atinge toate clasele sociale", arată RFI.ro.

Internetul este metoda preferată de recrutare a jihadiștilor, peste 90% din recrutări făcându-se online. Autorii studiului arată că extremiștii sunt foarte inventivi și folosesc metode personalizate pentru a coopta cât mai multe persoane. De asemenea, aceștia se folosesc și de violența jocurilor video, precum "Call of Duty" sau "Assassin's Creed", pentru a-i face pe tinerii sensibili să plece de la de la confruntările virtuale la cele reale.

Mai mult, internetul face inutilă religia islamică, recrutorii promovând la infinite cu conspirații, pentru a-i determina pe tineri să acționeze."Islamul radical poate atrage tineri care nu au participat la nici o rugăciune. Unii au plecat sau vor să plece în Siria fără să fi participat la nici o practică religioasă " se arata in raport.

Pentru a subordona tânărul la grup, discursul radical îl rupe pe tânăr de tot ceea ce cunoaște și de toți cei cu care interacționează : profesori, educatori, părinți, și chiar imami când vine vorba de musulmani.