ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solicitanții de azil care ajung pe coastele italiene și grece începând de miercuri nu vor mai fi vizați de cotele de repartizare în Uniunea Europeană, ajunse la final, în urma unei aplicări care a adâncit prăpastia între Est și Occident pe tema migrației, relatează AFP, citat de News.ro

Închiderea acestui program, adoptat în septembrie 2015, în toiul crizei migrației, marchează încetarea unei exceptări temporare de la ”sistemul de la Dublin” care prevede că țara  UE în care sosește azilantul este cea care-i soluționează cererea de azil.

În total, aproximativ 29.000 de persoane au fost ”relocalizate” în Uniunea Europeană din Italia și Grecia, prin aplicarea acestei derogări, pe o perioadă de doi ani, menită să ajute aceste țări mediteraneene depășite de afluxul de migranți care fug din calea războiului sau mizeriei.

Bilanțul pare slab în comparație cu obiectivul inițial, care prevederea până la 160.000 de locuri, repartizate în funcție de cote pe țări, și în contextul în care aproximativ 1,5 milioane de migranți au ajuns pe coastele europene începând din 2015.

Cu toate acestea Comisia Europeană refuză să vorbească despre un eșec.

”Din punctul nostru de vedere, programul de relocalizare a fost un succes”, a apreciat luni o purtătoare de cuvânt.