ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Angliei a dezvăluit accidental existenţa unui grup de lucru la nivel înalt care examinează în secret implicaţiile unei ieşiri a ţării din UE, transmiţând din greşeală un e-mail privind discutarea unui „plan de război", numit „Project Bookend" către un ziarist al cotidianului Guardian.
 
Banca Angliei evaluează in secret riscurile economice în cazul în care Marea Britanie votează pentru ieşirea din Uniunea Europeană, dezvăluie The Guardian citând un e-mail trimis din greşeală unuia dintre redactorii săi de un funcţionar al băncii. Banca a recunoscut printr-un comunicat scurgerea accidentală a informaţiei care a ajuns în domeniul public, scrie site-ul România Liberă.

Laburiştii au cerut ca ministrul de Finanţe să declare dacă are cunoştinţă despre „secretul" Băncii Angliei, „Project Bookend", care este evaluarea riscurilor economice în eventualitatea ieşirii din UE.

Divulgarea accidentală este o sursă de neplăceri pentru bancă şi guvernatorul ei, Mark Carney şi instituţia financiară a precizat că lucrările aflate în curs  nu ar trebui să fie o surpriză având în vedere riscurile potenţiale legate de o eventuală ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi faptul că organizarea unui referendum pe această temă este o politică guvernamentală, o promisiune făcută de premierul David Cameron în campania pentru legislativele pe care le-a câştigat.

Alţi responsabili din domeniul economic au precizat că referendumul va fi mult mai perturbant decât alegerile generale. Va fi o perioadă de unul sau doi ani de incertitudine, care poate afecta deciziile luate de şefii de întreprinderi asupra dimensiunii şi amplasamentului sediului lor european. Aderarea la UE este în valoare de 78 miliarde lire sterline.   

Premierul David Cameron l-a invitat luni pe Jean-Claude Juncker,  preşedintele Comisiei Europene, pentru întrevederi la reşedinţa sa de vacanţă din afara Londrei.