ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul vicepreședinte Joe Biden, proiectat președinte de mass-media, a vrut să arate că și-a preluat rolul de lider, anunțând o „acțiune îndrăzneață” pentru a combate noua pandemie de coronavirus și și-a anunțat membrii „grupului său de lucru” consultativ pentru coronavirus. 

Deși evenimentul a servit în principal ca introducere pentru cei 13 profesioniști din domeniul medical care îl vor consilia pe fostul vicepreședinte în combaterea pandemiei, Biden a dorit, de fapt, să sublinieze că și-a format o echipă de tranziție. Iar printre cei care fac parte din această echipă se numără și fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein, potrivit site-ului oficial.
 
Un apropiat al lui Biden, Gitenstein a fost trimisul SUA în România în perioada 2009 – 2012, când Joe Biden era vicepreședinte, iar Barack Obama, președinte.

De altfel avocatul a făcut parte și din echipa de tranziție a lui Barack Obama, după câștigarea primului mandat la Casa Albă, în 2008.

În acest moment, Mark Gitenstein este consilier senior pentru comerț internațional la compania de avocatură Mayer Brown, dar și membru în board-ul Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la majoritatea marilor companii de stat din România.

În 2017, fosta vicepreședintă ANRP și directoare din Ministerul Justiției, Ingrid Mocanu, a formulat un denunț la DNA în care îl acuza pe  Mark Gitenstein, considerat protectorul procurorilor Laura Codruța Kovesi și Daniel Morar, de trafic de influență, în legătură cu afacerea Fondul Proprietatea.

Mocanu spunea că deține date și informații potrivit cărora Gitenstein a intervenit pe lângă fostul președinte Traian Băsescu și pe lângă fostul premier Emil Boc astfel încât administrarea Fondului Proprietatea să fie încredințată societății americane Franklin Templeton. Ea cerea audierea celor doi în calitate de martori, acuzând că traficul de influență exercitat de Gitenstein a mers până la Hillary Clinton.
 
Ingrid Mocanu amintește că în schimbul traficului de influență exercitat de aceștia pe lângă oficialii statului român, Mark Gitenstein a făcut o înțelegere cu acționarii Franklin Templeton să-l angajeze la finalul mandatului de ambasador, ceea ce s-a și întâmplat.

Mark Gitenstein a intrat cu bocancii și în problemele interne ale României.  În 2012,el critica o decizie a Curții Constituționale a României privind proiectul legii de revizuire a Constituției, propus de președintele Traian Băsescu, afirmând că asta ar împiedica eforturile de a consolida Justiția și lupta împotriva corupției. Mark Gitenstein a revenit, printr-un interviu acordat HotNews, spunând că a luat poziție pe motiv că „atât timp cât există corupție și nu există un stat de drept, companiile americane nu vor investi în România”.