ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propaganda despre conflictul din Siria funcționează ca la Hollywood. Cinci persoane au fost arestate la Port Said, în Egipt. Acuzația: au fabricat un video fals pentru a arăta lumii atrocitățile lăasate în urmă de bombardamentele din Alep. Anunțul a fost făcut de ministerul egiptean de Interne.
 
Un filmuleț în care apărea o fetiță plină de sânge, printre ruine, difuzat intens pe rețelele de socializare și de unele posturi TV occidentale, pentru a demonstra ce au lăsat în urmă bombardamentele forțelor guvernamentale siriene, nu a fost filmat în Siria. Ci la  Port Said, în Egipt. Acum, cei care au realizat video-ul au ajuns după gratii.

"Regizorul", asistenții lui și părinții celor doi copii care apar în filmuleț au fost arestați, după ce poliția din Egipt a descoprit că imaginile au fost fabricate într-un mic studio, dintr-o suburbie egiptean. Și nu în Siria, în orașul Alep, printre ruine, unde pretindeau autorii ascestui scenariu sinistru că ar fi fost surprinsă fetița, în urma bombardamentelor, scrie The Independent.
 
Toți și-au recunoscut vina, spunând că au plănuit să distribuie imiaginile pe rețelele de socializare, astfel încât oamenii din toată lumea să fie impresionați de distrugerile din Alep, după ce armata președintelui sirian a scăpat orașul de sub dominația rebelilor sunniți. Și, probabil, dacă Egiptul nu anunța aceste arestări, mulți ar fi fost păcăliți. Pentru că regizorul a lucrat ca la carte: a luat o fetiță de șase, șapte ani, pe care a îmbrăcat-o în alb, dar hainele ei erau pline de sânge. Pentru un efect și mai mare, i-a pus în mână un ursuleț, și el murdar de sânge, iar pe cap o pungă de hârtie, în care erau decupate două găuri, pentru a-i lăsa ochii liberi.
 
Autoritățile egiptene au precizat că primul lucru care le-a atras atenția a fost tocmai rochia plină de sânge și că au "mirosit" că, de fapt, pe veșmintele fetiței era vopsea.

Nu este prima dată când așa zișii rebeli sirieni, care luptă pentru înlăturarea regimului Bashar al-Assad, sunt acuzați că falsifică filmulețele pe care le fac publice, prezentând imagini apocaliptice și cu un puternic impact emoțional, cu pretinși supraviețuitori în urma bombardamenetelor asupra orașului Alep.
Guvernul sirian a atras atenția, în repetate rânduri, că ceea ce Occidentul vede pe posturile de televiziune sau pe rețelele de socializare sunt fabricate de opoziție în diverse alte colțuri ale lumii.